Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain differences and similarities between families all over the world.

      Key learning points

      1. Families can vary in size, structure and living arrangements.
      2. What makes a family special is the love, care and support its members share.
      3. Different families may have their own cultural celebrations, food and traditions.
      4. We should show respect, interest and kindness when learning about others’ lives and families.

      Keywords

      • Different - not the same as something else

      • Special - in this context, something that is important, unique or loved in its own way

      • Respect - treating others kindly and valuing their feelings, ideas and boundaries; for example, listening carefully and being polite, even if you disagree

      Common misconception

      We have nothing in common with families that are different.

      "We have more in common than that which divides us" - Jo Cox, 2015. There are so many things that are the same between families that we should always talk about what's similar, even when we're learning about differences.

      Teacher tip

      Pupils will often make assumptions about families that are different from them. Give them opportunity to share their thoughts in a safe space. If you notice that pupils are sharing stereotypes and prejudice, gently challenge this, giving relevant examples that expand their thinking.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      All families are ...

      the same.
      made up of adults and children.
      Correct answer: unique.

      Q2.
      How might a family member show they care?

      Correct answer: make our lunch and help us get ready
      tell us to do everything on our own
      forget our birthday every year
      say mean things to us

      Q3.
      What makes someone part of your family?

      They buy you presents.
      They live next door.
      Correct answer: They care for you and love you.
      You see them at school.

      Q4.
      What is something special that a family or group does again and again called?

      Correct Answer: a tradition, tradition, traditions

      4 Questions

      Q1.
      What do all families have in common, even if they look different?

      They all live in big houses.
      They all eat the same food.
      Correct answer: They care for each other and help each other.

      Q2.
      What is a kind thing to say when someone tells you about their family tradition?

      “That’s weird.”
      Correct answer: “That’s interesting! Tell me more!”
      “My family would never do something like that!”

      Q3.
      What does it mean to show respect for someone’s family?

      Laugh at their food.
      Ignore their story.
      Correct answer: Listen carefully and be kind.

      Q4.
      Which word means something that is important, unique or loved in its own way?

      Correct Answer: special

      To help you plan your 2 RSHE (PSHE) lesson on: Families around the world, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...