Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why sleep is important and how it helps keep me healthy.

      Key learning points

      1. Sleep helps our body repair and grow.
      2. Good sleep makes us feel happy and ready to learn.
      3. A bedtime routine can help us sleep better.
      4. Lack of sleep can make us feel tired and grumpy.

      Keywords

      • Sleep - a natural state of rest for the body and mind that helps us stay healthy and happy

      • Health - how well your body and mind feel

      • Routine - doing things regularly at a particular time of the day

      • Bedtime - the time when we go to bed to sleep

      Common misconception

      I can catch up on sleep later.

      Children might believe that they can make up for lost sleep on weekends or holidays. Explain that regular, consistent sleep is important for daily health and wellbeing.

      Teacher tip

      Send Task C home with pupils so that they can refer back to their bedtime routine.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition:

      Correct Answer:health,how well your body and mind feel

      how well your body and mind feel

      Correct Answer:routine,doing things regularly at a particular time of the day

      doing things regularly at a particular time of the day

      Correct Answer:energy,the strength needed to do things, like playing or learning

      the strength needed to do things, like playing or learning

      Q2.
      How can exercising make us feel?

      sad
      worried
      Correct answer: full of energy
      Correct answer: happy

      Q3.
      How can we include exercise in our daily routine?

      sleeping all day
      Correct answer: walking to school
      watching TV all day
      Correct answer: running in the park

      Q4.
      Exercise and sleep are important for our...

      Correct Answer: health, bodies, mind and bodies, bodies and mind, mind

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:sleep,a natural state of rest for the body and mind

      a natural state of rest for the body and mind

      Correct Answer:bedtime,the time when we go to bed to sleep

      the time when we go to bed to sleep

      Correct Answer:rest,to relax or sleep to allow your body and mind to take a break

      to relax or sleep to allow your body and mind to take a break

      Q2.
      Why is sleep important?

      Correct answer: our bodies can repair and grow
      sleep makes our hair grow faster
      our bodies can stop working
      Correct answer: sleep can make us feel happy

      Q3.
      A good bedtime routine can help us sleep...

      Correct Answer: better, faster, more comfortably

      Q4.
      What happens if we do not get enough sleep?

      Correct answer: we feel tired
      we feel happy
      Correct answer: we feel grumpy
      we feel excited

      Q5.
      It is true that if we do not get enough sleep, we can catch up later.

      Correct Answer: not

      Q6.
      What could we do before bedtime to help us fall asleep?

      Correct answer: read a book
      exercise
      Correct answer: listen to calming music
      play an online game

      To help you plan your 1 RSHE (PSHE) lesson on: Sleep is important, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...