Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why exercise is important and identify different types of exercises.

      Key learning points

      1. Exercise helps keep our bodies healthy.
      2. There are many different types of exercises.
      3. Exercise can be a fun part of our daily routines.
      4. Regular exercise can make us feel happier and more energetic.

      Keywords

      • Exercise - moving our bodies to stay strong and healthy

      • Healthy - when something is healthy it means it is good for us, our minds and bodies

      • Energy - the strength needed to do things, like playing or learning

      • Routine - doing things regularly at a particular time of the day

      Common misconception

      Exercise is only for grown-ups.

      Exercise is important for everyone, including children. Activities like playing games, running, and jumping are all forms of exercise.

      Teacher tip

      Plan different exercises with the class to do in the following PE lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How can we look after our bodies?

      Correct answer: brush our teeth
      eat lots of sweets
      Correct answer: get enough sleep each night
      watch TV all day

      Q2.
      Running and climbing is for us.

      Correct Answer: good, healthy

      Q3.
      Why is moving our bodies important?

      Correct answer: it makes us sad
      it makes us tired
      Correct answer: it helps us be strong

      Q4.
      Swimming and playing football are types of...

      Correct Answer: exercise, exercises, movement

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:exercise,moving our bodies to stay strong and healthy
      Correct Answer:healthy,when something is good for us, our minds and bodies
      Correct Answer:routine,doing things regularly at a particular time of the day

      Q2.
      keeps our body healthy.

      Correct Answer: Exercise, Doing exercise, Regular exercise, Doing regular exercise, Exercising

      Q3.
      Which of the following are examples of exercise?

      Correct answer: running
      sleeping
      Correct answer: tennis
      painting

      Q4.
      It is true that only adults should exercise.

      Correct Answer: not

      Q5.
      How can exercising make us feel?

      Correct answer: happy
      Correct answer: full of energy
      sad
      worried

      Q6.
      How can we include exercise in our daily routine?

      Correct answer: walking to school
      sleeping all day
      Correct answer: playing outside at lunchtimes
      watching TV all day

      To help you plan your 1 RSHE (PSHE) lesson on: Why exercise is important, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...