Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How women's rights have changed since the 1800s

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how the lives of women have changed over time.

      Key learning points

      1. Women had far fewer rights in the 1800s.
      2. The women's suffrage movement fought for women to have the right to vote.
      3. During World War One, women worked in jobs traditionally done by men, which improved how people viewed women.
      4. Women today have many more rights, however, there are still improvements needed for equality.

      Keywords

      • Inequality - when there is an unfair situation where one person has more opportunities or rights than another

      • Stereotype - an unfair belief about someone based on their characteristics

      • Discrimination - treating a person unfairly because of their characteristics

      Common misconception

      Women don't need to fight for rights anymore as enough progress has been made.

      Although progress has been made, campaigning for women's rights is still important as there are many inequalities between women and men, for example, the gender pay gap.

      Teacher tip

      Highlight that some male allies supported the fight for women's rights throughout history, e.g., Frederick Pethick-Lawrence was an important supporter of the suffrage movement. Discuss with pupils why having male supporters was important in helping to change people's views about women's rights.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does the word 'equality' mean?

      when one person is better than another
      Correct answer: when everyone has fair opportunities and rights
      when people are divided into groups
      when someone wins a competition

      Q2.
      Treating someone unfairly because of their characteristics is called...

      Correct Answer: discrimination

      Q3.
      In the past, who was usually expected to stay at home and look after children?

      men
      both men and women equally
      Correct answer: women
      neither - children looked after themselves

      Q4.
      Which of these is an example of a gender stereotype?

      Correct answer: girls must wear dresses
      children need to go to school
      everyone should be kind to others
      people need food and water to survive

      Q5.
      In the 1800s and early 1900s, which jobs were women not usually allowed to do?

      teaching young children
      sewing and dressmaking
      working as a maid or nanny
      Correct answer: being a doctor or lawyer

      Q6.
      In the past, women were not allowed to in elections.

      Correct Answer: vote

      6 Questions

      Q1.
      Which statement is true for women in the 1800s?

      Women could vote and own land.
      Correct answer: Women had far fewer rights than men.
      Women could be Prime Minister.

      Q2.
      What were the Suffragists and Suffragettes fighting for?

      Correct answer: the right to vote for women
      the right to work for men
      the right to play for children
      the right to speak for animals

      Q3.
      How did World War One change how people saw women?

      It made people think women could not do farm work.
      Correct answer: It changed how people saw women as it showed women were just as capable as men.
      It meant women had to stop working completely.
      It meant women could only do traditionally 'male' jobs from now on.

      Q4.
      Match the word to its meaning.

      Correct Answer:inequality,when someone has more chances or rights than another person

      when someone has more chances or rights than another person

      Correct Answer:stereotype,an unfair belief about someone based on their characteristics

      an unfair belief about someone based on their characteristics

      Correct Answer:rights,things people are allowed to do by law

      things people are allowed to do by law

      Q5.
      The used dramatic actions like chaining themselves to buildings and smashing windows to try to get the right to vote for women.

      Correct Answer: Suffragettes, The Suffragettes, The WSPU, WSPU

      Q6.
      "Women have equal rights now, so they don't need to campaign anymore." Is this statement true or false?

      True - women have complete equality today.
      True - the Suffragists and the Suffragettes solved all problems.
      Correct answer: False - there are still inequalities like the gender pay gap.
      False - women have no rights at all today.

      To help you plan your 5 RSHE (PSHE) lesson on: How women's rights have changed since the 1800s, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...