Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe ways to look after my mental health by thinking about what my mind needs, and explain when to seek support.

      Key learning points

      1. There are many choices you can make that look after your mental health.
      2. You may need help if you feel anxious, sad or angry and cannot easily feel better.
      3. Poor mental health can include depression or anxiety.
      4. Everyone is likely to experience low level mental health at some point in their lives.

      Keywords

      • Emotions - feeling we have inside, like happiness, sadness or anger

      • Support - to provide help and encouragement to others

      Common misconception

      Poor mental health happens because someone has done something wrong.

      Poor mental health happens for a number of reasons, many of which are out of someone's control. However, we can all take steps to protect our wellbeing. Asking for help when needed is one of the most effective ways to manage mental health.

      Teacher tip

      This lesson may trigger safeguarding concerns, in which instance, please follow your policy and speak to your DSL. Be aware of any of pupils that have poor mental health experience, either themselves or people they know, and be sensitive to how they may experience or react to this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is the definition of the word 'challenge'?

      when something changes or becomes something else
      feeling worried or nervous about something that may or may not happen
      Correct answer: something new and difficult which needs determination and effort

      Q2.
      Change can make us feel lots of different ...

      Correct Answer: emotions, feelings

      Q3.
      Which of the following emotions might a child feel when going from primary to secondary school?

      Correct answer: nervous
      Correct answer: excited
      guilty
      Correct answer: anxious

      Q4.
      Match the emotions that might be felt in the following scenarios.

      Correct Answer:anger,someone takes something without asking

      someone takes something without asking

      Correct Answer:sadness,a best friend moves to a different school

      a best friend moves to a different school

      Correct Answer:excitement,opening birthday presents

      opening birthday presents

      Correct Answer:jealousy,younger brother or sister getting attention

      younger brother or sister getting attention

      Q5.
      Which of the following are not helpful ways to manage change?

      talking to a trusted adult about our feelings
      Correct answer: eating lots of high sugar and high fat foods
      Correct answer: going to bed late every night
      moderate exercise every day

      Q6.
      If we are struggling with change or challenges, we can talk to ...

      Correct answer: a parent
      an online stranger
      Correct answer: a carer
      Correct answer: a teacher
      Correct answer: a member of staff at school

      6 Questions

      Q1.
      Match the following words to the correct definitions.

      Correct Answer:emotions,feeling we have inside, like happiness, sadness or anger

      feeling we have inside, like happiness, sadness or anger

      Correct Answer:support,to provide help and encouragement to others

      to provide help and encouragement to others

      Correct Answer:depressed,when you feel very sad for a long time and you lose interest in things

      when you feel very sad for a long time and you lose interest in things

      Q2.
      Mental health is just as important as our health.

      Correct Answer: physical

      Q3.
      Match the emotion that best suits the scenario.

      Correct Answer:grumpy,not having slept enough and feeling tired

      not having slept enough and feeling tired

      Correct Answer:stressed,forgetting to complete a homework

      forgetting to complete a homework

      Correct Answer:excited,going to a friend's house for dinner

      going to a friend's house for dinner

      Correct Answer:calm,listening to relaxing music

      listening to relaxing music

      Q4.
      Which of these statements are true?

      Poor mental health happens because someone has done something wrong.
      Correct answer: Poor mental health can happen for many reasons beyond a person's control.
      Correct answer: We can make choices to help look after our mental health.
      We should keep our mental health concerns to ourselves.
      Correct answer: Asking for support is important for looking after our mental health.

      Q5.
      Connecting with other people is good for mental health because ...

      it can increase feelings of loneliness
      Correct answer: it improves mental health concerns, such as stress
      it causes mental health concerns, such as stress
      Correct answer: it can reduce feelings of loneliness

      Q6.
      Regular exercise, eating healthy and sleeping enough are just some of the ways in which we can our mental health.

      Correct answer: support
      hinder
      harm
      dysregulate

      To help you plan your 6 RSHE (PSHE) lesson on: We all have mental health, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...