Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Celebrating difference in our community

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe many different types of family.

      Key learning points

      1. Families have many things that make them special.
      2. Each family is unique.
      3. Families have particular features, such as religion, ethnicity, make-up and size.
      4. We all belong to an ethnic group and culture, with some people belonging to more than one.
      5. Ethnicity and culture are important and should be respected.

      Keywords

      • Unique - being one of a kind or different from others

      • Feature - something important or interesting about someone

      • Religion - believing in and worshipping a god or gods, often with special rules, stories and celebrations

      • Ethnicity - the group you belong to with shared culture, language, history and traditions

      Common misconception

      People put makeup on their face.

      It might be worth taking a moment to explain that 'family make-up' refers to a family's structure; a family is 'made up' of different people.

      Teacher tip

      Let pupils decorate their identity sheet with a flag, symbol, drawing, or colours that represent their background, beliefs, or favourite traditions.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:carer,someone who helps people who can't fully take care of themselves

      someone who helps people who can't fully take care of themselves

      Correct Answer:love,a strong feeling of caring deeply about someone or something

      a strong feeling of caring deeply about someone or something

      Correct Answer:relative,a person in your family

      a person in your family

      Q2.
      What makes a healthy family?

      Correct answer: treating each other kindly
      being disrespectful to each other
      Correct answer: making each other feel safe and secure
      making each other feel worried

      Q3.
      Families have to make things kind and fair.

      Correct Answer: rules, boundaries

      Q4.
      How can we help our families?

      Correct answer: by listening to instructions
      by leaving a mess around the home
      by ignoring instructions
      Correct answer: by doing simple chores such as making our bed or laying the table

      Q5.
      Who can provide children with things that they need?

      a television
      Correct answer: parents and carers
      a fridge
      younger siblings

      Q6.
      Which statements are true?

      Correct answer: We should ask our family for help if we feel worried or scared.
      We should keep our feelings to ourselves.
      We should never help our family around the home as we're too young.
      Correct answer: We can speak to adults at school if we are worried about our family.

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:unique,being one of a kind or different from others

      being one of a kind or different from others

      Correct Answer:feature,something important or interesting about someone

      something important or interesting about someone

      Correct Answer:religion,believing in and worshipping a god or gods

      believing in and worshipping a god or gods

      Correct Answer:ethnicity,the group you belong to with shared culture, language and history

      the group you belong to with shared culture, language and history

      Q2.
      What makes a family unique?

      Correct answer: their size and shape
      how many clothes they have
      Correct answer: their religion and ethnicity
      how many friends they have

      Q3.
      Which statements are false?

      Some families have a mum and a dad.
      Some families have one dad.
      Correct answer: All families have a mum and a dad.
      Correct answer: All families have two children.
      Some families have two mums.

      Q4.
      Every ethnicity and culture is important and should be .

      Correct Answer: respected, valued

      Q5.
      Which statements are true?

      Correct answer: Everyone belongs to an ethnic group, and some can belong to more than one.
      Only some people belong to an ethnic group.
      Correct answer: Every school is made up of different ethnicities and cultures.
      Only some schools are made up of different ethnicities and cultures.

      Q6.
      What does family make-up mean?

      when everyone in a family puts makeup on their faces
      when everyone in a family goes to buy makeup together
      Correct answer: what type of structure a family has

      To help you plan your 4 RSHE (PSHE) lesson on: Celebrating difference in our community, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...