Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Keeping our bodies clean and healthy

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain different ways to keep my body clean and healthy and why this is important.

      Key learning points

      1. Some diseases are spread by germs on our hands.
      2. If our body changes or loses weight quickly, we should tell a trusted adult.
      3. We need to wash our whole bodies with warm water and soap to keep them clean and kill germs.
      4. Cuts and grazes need to be cleaned and sometimes a plaster should be used.
      5. We need to brush our teeth twice a day for two minutes to keep our mouth clean.

      Keywords

      • Germs - tiny living things that can make us ill

      • Soap - something we use to clean our body and kill germs

      • Disease - when germs get inside your body and make you feel sick

      • Weight - how heavy something is, we can measure it using scales or feel it when we lift things

      • Plaque - a sticky film of bacteria that forms on teeth and can cause cavities

      Common misconception

      We only need to brush our teeth once a day.

      We need to brush our teeth twice a day for two minutes to keep our mouth clean.

      Teacher tip

      You may wish to consult your RSHE lead before delivering this lesson. There is content relating to body image and illness which might be upsetting to some pupils.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words with their correct definition.

      Correct Answer:dangerous,something that can cause us harm

      something that can cause us harm

      Correct Answer:protect,to stop something from being hurt

      to stop something from being hurt

      Correct Answer:crossing,a place where we can safely cross the road

      a place where we can safely cross the road

      Correct Answer:emergency,a dangerous situation which needs immediate help

      a dangerous situation which needs immediate help

      Q2.
      When is it especially important to wash our hands with soap and warm water?

      before going to the toilet
      Correct answer: after going to the toilet
      after waking up
      Correct answer: before eating

      Q3.
      Which would be safer to wear near the road at night?

      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q4.
      It is easy to in water, especially if the water is cold or moving.

      Correct Answer: drown

      Q5.
      Why should we never step onto a railway track?

      Correct answer: We could trip.
      We could get a static shock.
      Correct answer: We could get an electric shock.
      Correct answer: A train could be coming.
      It's better to run across the track.

      Q6.
      A place to cross the road with traffic lights is called a crossing.

      Correct Answer: pelican

      6 Questions

      Q1.
      Match the words with the correct definition.

      Correct Answer:soap,something we use to clean our body and kill germs

      something we use to clean our body and kill germs

      Correct Answer:disease,when germs get inside your body and make you feel sick

      when germs get inside your body and make you feel sick

      Correct Answer:weight,how heavy something is

      how heavy something is

      Q2.
      Tiny living things that can make us ill are called ...

      Correct Answer: germs, bacteria

      Q3.
      Which of these statements are true?

      Correct answer: Some diseases are spread by germs on our hands.
      Losing weight is always a good thing.
      Correct answer: If my body changes or I quickly lose weight, I should tell an adult I trust.
      Being very thin is a sign that we are healthy.

      Q4.
      How can we keep our body clean?

      by washing with warm water
      Correct answer: by washing with warm water and soap
      Correct answer: by brushing our teeth twice a day for two minutes
      by brushing our teeth for 30 seconds every day

      Q5.
      Cuts and grazes need to be cleaned and sometimes a should be used.

      sticker
      Correct answer: plaster
      badge
      tape

      Q6.
      The sticky film of bacteria that forms on teeth and can cause cavities is called ...

      Correct Answer: plaque

      To help you plan your 4 RSHE (PSHE) lesson on: Keeping our bodies clean and healthy, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...