Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe some of the barriers for people with disabilities.

      Key learning points

      1. Impairment and disability are not the same thing.
      2. We can make life fairer for people with disabilities by changing how we act and design places.
      3. The social model of disability says people are disabled by barriers in the world around them.
      4. People can be held back if others don’t make adjustments for their needs.

      Keywords

      • Impairment - a characteristic or feature that might impact the way that a person’s body or mind functions, their physical appearance, or cause them pain

      • Disabilities - the barriers experienced by a person with impairments in a world that is not designed for their needs

      • Barrier - anything that stops or prevents something from happening or being achieved

      Common misconception

      People with disabilities could solve their problems if they just tried harder.

      It's a harmful myth that people with disabilities face issues because of a lack of effort. The lives of people with disabilities can be improved by adapting the environment, removing barriers to their inclusion, participation and ability to thrive.

      Teacher tip

      Consider how you are applying the social model of disability to your classroom environment. Without pointing out individuals, discuss how the buildings and lessons at school have been adapted to include people with learning difficulties and disabilities.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A is a group of people brought together by shared attitudes, interests, beliefs or location.

      Correct answer: community
      diversity
      responsible

      Q2.
      Which of the following statements are true?

      You can only belong to one community.
      Correct answer: You can belong to more than one community.
      Being part of a community makes us feel isolated.
      Correct answer: Being part of a community makes us feel like we belong.

      Q3.
      Having a community means that we can represent a range of voices and experiences.

      Correct Answer: diverse, multi-cultural, varied, inclusive

      Q4.
      Being part of a responsible community means:

      excluding people
      only listening to some opinions
      Correct answer: including everyone
      Correct answer: listening to everyone's opinions
      being unfair in decision-making

      Q5.
      How could communities raise awareness or campaign for change? They could ...

      Correct answer: start a petition for an important cause
      Correct answer: give a speech encouraging others to join
      keep their ideas to themselves
      Correct answer: make a leaflet to raise awareness

      Q6.
      Which of these statements are false?

      Correct answer: Only community leaders have responsibilities within it.
      Everyone within a community has the responsibility to make sure it's kept safe.
      Everyone within a community has the responsibility to make sure it's inclusive.
      Communities are shared spaces.

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definitions.

      Correct Answer:impairment,a characteristic that may impact how a person's body or mind functions

      a characteristic that may impact how a person's body or mind functions

      Correct Answer:disabilities,barriers experienced by a person with impairments

      barriers experienced by a person with impairments

      Correct Answer:barrier,anything that stops or prevents something from happening

      anything that stops or prevents something from happening

      Q2.
      Which of the following statements are true?

      Impairment and disability are the same thing.
      Correct answer: Impairment and disability are not the same thing.
      An impairment is caused by barriers in the environment.
      Correct answer: A disability is caused by barriers in the environment.

      Q3.
      The of disability suggests that it is barriers in society that cause a person's disability, not the impairment itself.

      Correct Answer: social model

      Q4.
      Match the type of barrier to the example.

      Correct Answer:no lift for mobility aid users,physical

      physical

      Correct Answer:font too small for visually impaired,communication

      communication

      Correct Answer:make assumptions about impaired people,attitudinal

      attitudinal

      Q5.
      Which of these adjustments could help improve accessibility for someone who is hearing impaired?

      braille or large font
      Correct answer: British Sign Language (BSL) interpreters
      Correct answer: a hearing induction loop
      ramps or lift access

      Q6.
      People with disabilities could overcome barriers if ...

      they tried a little harder
      Correct answer: people's attitudes towards those with disabilities improve
      Correct answer: society thinks carefully about the way in which places are designed

      To help you plan your 7 RSHE (PSHE) lesson on: Disability and impairment, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...