Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain diversity in Britain, legal protections, and the difference between acceptable and unacceptable protest.

      Key learning points

      1. Britain is diverse, with people of different ethnicities, sexualities, faiths and types of family in our communities.
      2. The law protects relationships and identities, giving rights and preventing discrimination.
      3. Protests are allowed, but they must be lawful, peaceful and respectful of others’ rights.

      Keywords

      • Diversity - involving people from a range of different backgrounds

      Common misconception

      People in Britain can protest in any way they choose.

      In Britain, the right to protest is protected, but protests must be lawful, peaceful and must not incite hatred or violence.

      Teacher tip

      Frame discussions positively, using inclusive language and ground rules.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In 2013, England and Wales introduced the Marriage (Same Sex Couples) Act. This is often called ...

      Correct Answer: marriage equality

      Q2.
      Which of these are examples of a peaceful protest?

      Correct answer: signing a petition
      damaging property
      threatening people
      Correct answer: writing to your Member of Parliament (MP)

      Q3.
      Which of these family types exist in modern Britain?

      only families with a mother and father
      only families with same-sex parents
      Correct answer: many different types, including blended and single-parent families
      only families with married parents

      Q4.
      Before same-sex marriage became legal, what was introduced in 2004 to give same-sex couples some legal recognition?

      domestic partnerships
      Correct answer: civil partnerships
      legal unions
      registered relationships

      Q5.
      Which term means when people are treated unfairly or differently because of things like their race, gender or beliefs?

      Correct Answer: discrimination

      Q6.
      Match each example to the type of diversity it represents.

      Correct Answer:speaking Polish at home,linguistic diversity

      linguistic diversity

      Correct Answer:having two mums,family diversity

      family diversity

      Correct Answer:celebrating Diwali,religious diversity

      religious diversity

      6 Questions

      Q1.
      What does diversity mean in modern Britain?

      everyone being the same
      Correct answer: having people from many different backgrounds
      living in separate communities

      Q2.
      Which law protects people from unfair treatment because of who they are?

      the Voting Act
      Correct answer: the Equality Act
      the Marriage Act
      the Education Act

      Q3.
      Match each action to whether it would make a protest acceptable or unacceptable.

      Correct Answer:writing to your MP,acceptable - expresses views to representatives

      acceptable - expresses views to representatives

      Correct Answer:using hate speech,unacceptable - illegal and harmful

      unacceptable - illegal and harmful

      Correct Answer:peaceful march,acceptable - lawful public demonstration

      acceptable - lawful public demonstration

      Q4.
      Why are laws about rights and equality important?

      Correct answer: they help everyone feel safe and valued
      they stop people from sharing opinions
      they make any kind of protest illegal

      Q5.
      Match the word to what it means.

      Correct Answer:diversity,involving people from a range of different backgrounds

      involving people from a range of different backgrounds

      Correct Answer:equality,the state of being equal, especially in status, rights & opportunities

      the state of being equal, especially in status, rights & opportunities

      Correct Answer:protest,speaking out peacefully to show disagreement

      speaking out peacefully to show disagreement

      Q6.
      Laws about equality and protest exist to help keep society and respectful for everyone.

      Correct Answer: fair, kind

      To help you plan your 9 RSHE (PSHE) lesson on: Diversity and the law in modern Britain, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...