Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Making the world a more inclusive place

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what inclusion looks like and explain how we can make the world a more inclusive place.

      Key learning points

      1. Every individual is unique, and these differences contribute to a richer, more vibrant community.
      2. Everyone should feel respected, valued and have the same opportunities as others, regardless of their background.
      3. Exclusion can have a negative impact on a person, for instance, poor mental health.
      4. The British values help to promote a more inclusive society.

      Keywords

      • Opportunity - a time or situation that makes it possible to do something

      • Inclusion - actively making sure everyone belongs, can participate fully and is treated fairly, no matter their differences or backgrounds

      • British values - ideas about what’s important in Britain that should guide how people behave, like democracy, fairness and respecting different beliefs

      Common misconception

      Inclusion means everyone is treated exactly the same.

      True inclusion means giving everyone equal opportunities. Sometimes this means treating people differently to meet their individual needs.

      Teacher tip

      Make sure you are familiar with your setting's safeguarding and disclosure procedures before teaching this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their correct definitions.

      Correct Answer:prejudice,judging someone unfairly without knowing them, based on stereotypes
      Correct Answer:discrimination,treating people unfairly because of their characteristics
      Correct Answer:social inequalities,when access to resources is unequally distributed

      Q2.
      How many protected characteristics are there in the Equality Act 2010?

      Correct Answer: Nine, 9

      Q3.
      Which of these is an example of treating someone differently based on their background?

      giving everyone the same homework
      Correct answer: not inviting someone to a party because of their religion
      asking someone their favourite colour
      sharing lunch with a friend

      Q4.
      Why is it important that everyone feels respected and valued in a community?

      so that one group of people has more power than others
      to make sure everyone thinks the same way
      Correct answer: to help people feel they belong and can reach their potential
      so that people don't have to talk to each other

      Q5.
      Which statement about differences in communities is most accurate?

      Correct answer: Differences between people make communities more interesting.
      Differences between people usually cause problems.
      Everyone in a community should be exactly the same.
      Only some people's differences should be celebrated.

      Q6.
      Prejudice involves preconceived opinions, and is based on reason or experience.

      Correct Answer: not

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their correct definitions.

      Correct Answer:opportunity,a time or situation that makes something possible
      Correct Answer:inclusion,making sure everyone belongs and is treated fairly
      Correct Answer:British values,ideas about what's important that guide behaviour

      Q2.
      Which British value promotes inclusion by giving everyone a voice so that different people's needs are considered?

      Correct answer: democracy
      rule of law
      individual liberty
      mutual respect and tolerance

      Q3.
      A cinema offers subtitled screenings for deaf audiences and audio-described screenings for blind audiences. Is this fair?

      No, because everyone should watch films in exactly the same way.
      No, because only some people get special screenings.
      Correct answer: Yes, because it gives equal opportunities by meeting different needs.

      Q4.
      Which of these are negative impacts that social exclusion can have on a person?

      increased sense of belonging
      improved physical health
      Correct answer: poor mental health, such as low self-esteem
      more employment opportunities
      Correct answer: reduced life expectancy

      Q5.
      Match each British value with how it promotes inclusion.

      Correct Answer:rule of law,protects everyone's rights equally
      Correct Answer:mutual respect and tolerance,reduces discrimination through understanding
      Correct Answer:individual liberty,allows freedom to be yourself

      Q6.
      Every individual is , and these differences contribute to a richer, more vibrant community.

      Correct Answer: unique, special

      To help you plan your 8 RSHE (PSHE) lesson on: Making the world a more inclusive place, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...