Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Prejudice and discrimination of faith and culture

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the impact of prejudice and discrimination on individuals of different faith and culture.

      Key learning points

      1. Prejudice involves preconceived opinions, and is not based on reason or experience.
      2. Discrimination is the unjust treatment of different categories of people.
      3. Faith and culture are personal, and should be respected.
      4. Prejudice and discrimination can have severe impacts on individuals and communities.
      5. Challenging prejudice and discrimination safely is crucial for a fair and equal society.

      Keywords

      • Prejudice - when someone judges or dislikes others unfairly, without knowing them, based on things like race, gender or appearance

      • Discrimination - when people are treated unfairly or differently because of things like their race, gender or beliefs

      Common misconception

      Only certain faiths and cultures face discrimination.

      All faiths and cultures can face prejudice and discrimination. It is important to recognise that anyone can be targeted.

      Teacher tip

      Remind pupils that it is important for us to safely speak out against unfairness or any kind of discrimination, and draw their attention to policies in school to help them report incidents.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the term used to describe Britain as a mix of different faiths and cultures living together? A ' pot'.

      Correct Answer: melting

      Q2.
      In what ways can diverse cultures and faiths enrich communities?

      by making sure everyone celebrates exactly the same festivals
      Correct answer: by creating opportunities to learn new things and share different perspectives
      Correct answer: by bringing innovation through collaborative problem-solving
      Correct answer: by offering diverse foods, music, art and traditions to experience

      Q3.
      Match each way that faith can influence culture.

      Correct Answer:societal norms,shared expectations about how people should behave
      Correct Answer:practices,rituals during life events like weddings or funerals
      Correct Answer:art and architecture,places of worship, paintings and sculptures

      Q4.
      Modern Britain is home to a diverse range of and cultures.

      Correct Answer: faiths

      Q5.
      Which word means being considerate of others and the world around you?

      Correct answer: respect
      diverse
      tolerance
      mutual

      Q6.
      The value of mutual respect and tolerance helps ensure that ...

      Correct answer: everyone is treated fairly and with dignity.
      Correct answer: communities can live together peacefully.
      communities struggle to thrive.
      communities can't learn from each other.

      6 Questions

      Q1.
      What is prejudice?

      treating people unfairly because of their characteristics
      Correct answer: judging people unfairly without knowing them first
      a law that protects people from discrimination
      when someone reports unfair treatment

      Q2.
      Discrimination is the unjust of different categories of people based on their characteristics.

      Correct Answer: treatment

      Q3.
      Which of the following can be an impact of prejudice and discrimination on individuals?

      increased confidence and improved mental health
      more opportunities and social connections
      Correct answer: reduced self-esteem and social isolation
      better access to education and employment

      Q4.
      Which statement about discrimination is true?

      Only certain faiths and cultures face discrimination.
      Culture is a protected characteristic in UK law.
      Discrimination only happens in schools and workplaces.
      Correct answer: All faiths and cultures can face prejudice and discrimination.

      Q5.
      Match each scenario to whether it shows prejudice or discrimination.

      Correct Answer:prejudice based on faith,assuming someone is strict based on their religion
      Correct Answer:discrimination,refusing to hire someone because of their faith
      Correct Answer:prejudice based on culture,thinking stereotypes about a culture

      Q6.
      What should someone do if they experience prejudice or discrimination?

      Correct answer: Seek advice and support from a trusted adult.
      Ignore it and hope it goes away.
      Keep it to themselves to avoid causing trouble.
      Confront the person alone without any help.

      To help you plan your 8 RSHE (PSHE) lesson on: Prejudice and discrimination of faith and culture, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...