Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The role of faith groups in a community

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how faith contributes to a community and describe ways to respect different faiths.

      Key learning points

      1. Faith groups can play a significant role in building and maintaining community cohesion.
      2. Respecting different faith groups involves understanding and valuing their contributions.
      3. There are various ways to show respect to people of different faiths.

      Keywords

      • Faith - a person’s religion or set of beliefs

      • Respect - being considerate of others and the world around you; treating people fairly and how you would like to be treated

      • Cohesion - when things or people stick together to make a united group or whole

      Common misconception

      All faith groups are the same.

      While there are similarities, each faith group has unique beliefs and practices that contribute to the diversity of a community.

      Teacher tip

      You could spend some time looking at the various faith groups within the local area and the different services that they provide for the wider community.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does the word community mean?

      only people who have the same job
      a group of people who live far apart and have nothing in common
      Correct answer: a group of people brought together by shared beliefs, interests or location
      people who never talk to each other

      Q2.
      When people work together as a team, we say they show good ...

      Correct Answer: teamwork, teamwork skills, cohesion, cooperation

      Q3.
      Which of these is the best example of showing respect to someone?

      ignoring them completely
      Correct answer: listening when they speak
      making fun of their differences
      only talking about yourself

      Q4.
      Match each word with its correct meaning.

      Correct Answer:tradition,something passed down through generations
      Correct Answer:celebration,a special event or festival
      Correct Answer:volunteer,someone who helps without being paid
      Correct Answer:charity,an organisation that helps people in need

      Q5.
      Why might different groups of people have different customs and traditions?

      Correct answer: because of their history and background
      because they want to be difficult
      because they don't like other people
      because they live in different countries only

      Q6.
      What does it mean when we say a community has 'diversity'?

      everyone looks exactly the same
      no one talks to anyone else
      everyone has the same opinions
      Correct answer: people have different backgrounds and experiences

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definitions.

      Correct Answer:faith,a person’s religion or set of beliefs
      Correct Answer:respect,being considerate of others and the world around you
      Correct Answer:cohesion,when things or people stick together to make a united group or whole

      Q2.
      Which of these statements are true?

      The UK only has one faith group.
      Correct answer: The UK is a multi-faith society.
      All faith groups are the same.
      Correct answer: Each faith group has unique beliefs and practices.

      Q3.
      Which of the following are ways that faith groups might support their local community?

      Correct answer: food banks
      Correct answer: soup kitchens
      Correct answer: toddler groups
      events only for certain faith groups

      Q4.
      When there is cohesion in a community, people may feel a sense of:

      Correct answer: belonging
      Correct answer: identity
      isolation
      distrust
      Correct answer: harmony

      Q5.
      Cohesion in a community can help to make the community more ...

      Correct Answer: resilient

      Q6.
      Which of the following are examples of not showing respect towards faith groups in the community?

      Correct answer: saying that the customs of a faith group are wrong because they are different
      Correct answer: being inconsiderate about rules in a faith group's place of worship
      keeping an open mind and asking respectful questions about a faith group
      safely challenging someone when they mock another person's faith group

      To help you plan your 8 RSHE (PSHE) lesson on: The role of faith groups in a community, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...