Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain different ways of stopping bullying and evaluate their effectiveness.

      Key learning points

      1. If faced with bullying, try not to react to the bully, do your best to ignore it and report it to a trusted adult.
      2. Bullying someone back is never an acceptable way to deal with bullying.
      3. Block or report accounts that are engaging in cyberbullying and tell a trusted adult.
      4. There are lots of sites available for support and guidance around bullying, including Childline.

      Keywords

      • Bullying - behaviour which is intended to hurt someone emotionally or physically

      • Blocking - stopping someone from seeing your posts, messaging you or interacting with your online account

      Common misconception

      Reporting a bully will make things worse.

      Bullying will always be taken seriously. It is important that you speak to someone you trust about what is happening, whether it is to a trusted adult in school, at home or a national helpline service.

      Teacher tip

      Share anonymised examples of bullying and talk to the class about what they could do in these situations.

      Content guidance

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      If this is the definition, what is the word: 'a person who is harmed as a result of another's actions'?

      bully
      perpetrator
      Correct answer: victim
      bystander

      Q2.
      Which statement about bullying is not accurate?

      Bullying can have a long-term impact on the victim.
      Bullying can create a culture of fear.
      Correct answer: Bullying only has an immediate, short-term effect on the victim.

      Q3.
      Which of the following is an example of an active bystander?

      Correct answer: Contacting the victim and offering them support.
      Walking away when you see someone being bullied.
      Sharing bullying comments you see online with others.
      Blocking the victim and the perpetrator online so you don't have to see it.

      Q4.
      Bullying can also impact the , for example, they can experience increased aggression and antisocial behaviour.

      Correct Answer: perpetrator

      Q5.
      Which of the following are potential impacts on a victim of bullying?

      Correct answer: anxiety and depression
      Correct answer: low self-esteem
      improved body image
      feeling more outgoing and confident

      Q6.
      Bullying can cause a victim to experience ...

      Correct answer: difficulty at school.
      improved work ethic.
      a greater desire to socialise with others.
      Correct answer: isolation from friends and family.

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:bullying,behaviour which is intended to hurt someone emotionally or physically
      Correct Answer:blocking,stopping someone from interacting with your online account
      Correct Answer:perpetrator,an individual who has committed a harmful act

      Q2.
      James is experiencing bullying. How should he react?

      Call the bully equally horrible names.
      Do nothing and hope it stops.
      Say something worse back to the bully.
      Correct answer: Ignore it and walk away.
      Correct answer: Talk to a trusted adult.

      Q3.
      How can we deal with bullying?

      Correct answer: Speak to a trusted adult at home or at school.
      Bully the person back to show them they are wrong.
      Share the harmful content with others online.
      Correct answer: Speak up if we feel safe to do so, using confident, assertive words.

      Q4.
      Which statement about cyberbullying is accurate?

      You should ignore cyberbullying. It isn't as bad as in-person bullying.
      Correct answer: You should report and block any account responsible for cyberbullying.
      You should share the bullying comments to bring awareness to them.
      You should keep a record of what was said or done.

      Q5.
      People might feel scared to report bullying because they think it will make things worse, but it can actually make the situation better and it from happening to others.

      Correct Answer: prevents, stops

      Q6.
      Which service offers 24/7 support, seven days a week for victims of bullying?

      Correct Answer: Childline

      To help you plan your 8 RSHE (PSHE) lesson on: How to stop bullying, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...