Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain that emotions might change during puberty and ways to get support, if required.

      Key learning points

      1. Our brains are not fully developed until our 20s.
      2. Our brains change dramatically during our teenage years.
      3. Teenage brains are very sensitive to new emotions.
      4. The increase in hormones in teenage bodies changes teenage emotional responses.

      Keywords

      • Emotion - a feeling such as happiness or sadness which can be caused by a situation, your body or the people who you are with

      • Hormones - chemicals in the body that act like messengers

      • Prefrontal cortex - part of the brain that develops in adolescence and is responsible for decision-making

      • Amygdala - part of the brain associated with emotional impulses, aggression and impulsive behaviour

      Common misconception

      Puberty is about changes to my body; it does not affect my brain.

      Puberty doesn’t just affect your body—it also causes major changes in your brain. As your brain develops, areas like the amygdala and prefrontal cortex grow, which can impact your emotions, decision-making, and how you manage stress.

      Teacher tip

      Localised support and advice can be to the support slide towards the end of the slide deck.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:boundary,an imaginary line separating what we will and won't allow
      Correct Answer:peer pressure,worries caused by friends who want us to do something
      Correct Answer:self-care,looking after yourself to stay healthy and feel your best
      Correct Answer:healthy choices,decisions that contribute to physical and mental wellbeing

      Q2.
      What does it mean to feel secure?

      Correct answer: feeling confident in who you are
      feeling somewhat confident in who you are
      not feeling confident about who you are

      Q3.
      True or false? Puberty is a time when the human body changes and grows.

      Correct Answer: true, correct, yes, T, True

      Q4.
      is how well our mind is feeling.

      Correct Answer: mental health, mental wellbeing

      Q5.
      Which of these is an example of self-care?

      Correct answer: eating a balanced meal and getting enough sleep
      ignoring how you feel and focusing only on others
      spending all your free time on social media

      Q6.
      When saying no to peer pressure, it is important to say no ...

      aggressively
      passive aggressively
      Correct answer: assertively

      5 Questions

      Q1.
      Match the words to their correct definitions.

      Correct Answer:emotion,a feeling which can be caused by a situation, your body or others
      Correct Answer:hormones,chemicals in the body that act like messengers
      Correct Answer:prefrontal cortex,part of the brain responsible for decision-making
      Correct Answer:amygdala,part of the brain associated with emotional impulses

      Q2.
      True or false? The amygdala growing and developing can cause new and more intense emotions during puberty.

      Correct Answer: true, correct, T, yes, True

      Q3.
      The hypothalamus begins puberty by releasing ...

      Correct Answer: hormones, hormone, sex hormones, sex hormone

      Q4.
      True or false? Depression is a usual feeling during puberty, so there is no need to ask for help.

      Correct Answer: false, incorrect, not true, no, F

      Q5.
      Where might someone get support when going through puberty?

      Correct answer: a trusted adult, like a parent, teacher or school nurse
      strangers on online forums
      Correct answer: a General Practitioner (GP)

      To help you plan your 8 RSHE (PSHE) lesson on: Changing emotions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...