Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Looking after ourselves during puberty

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how to look after myself during puberty.

      Key learning points

      1. During puberty, bodies change shape, genitals enlarge, body hair grows, voices change, sweat glands become more active.
      2. Using deodorant or antipersperant and changing clothes regularly are important for good hygiene.
      3. Spots and acne are common during puberty and are caused by changing hormones.
      4. A person should regularly wash their genitals.
      5. Body hair, including hair around a person's genitals, is a part of puberty.

      Keywords

      • Puberty - the process of changing from a child's body to an adult's; it usually starts between the ages of 8-14

      • Genitals - external organs involved in reproduction such as vulva, uterus, clitoris, vagina, ovaries, penis, testicles

      • Acne - when your skin gets spots or pimples because of blocked pores, often during puberty

      Common misconception

      A person going through puberty should not need the support of others.

      During puberty, support is important. A trusted adult or medical professional can help with questions, worries and changes, so no one has to go through it alone.

      Teacher tip

      You might want to check if your school is able to provide soap, antiperspirant/deodorants or period products for pupils who might not have access to them.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:hormones,chemicals in the body that act like messengers
      Correct Answer:emotions,a feeling which can be caused by the situation that you are in
      Correct Answer:discharge,fluid made in the cervix or vagina
      Correct Answer:ovaries,organs that make, store and release eggs

      Q2.
      The male sex hormone is...

      Correct Answer: testosterone

      Q3.
      True or false? Only the body develops and grows during puberty.

      Correct Answer: False, Not true, F, Incorrect

      Q4.
      are the name for rapid changes in emotion that happen during puberty.

      Correct Answer: mood swings, moodswings, mood swing, moodswing

      Q5.
      The __________ introduces the body to new and more intense emotions during puberty.

      prefrontal cortex
      Correct answer: amygdala
      hypothalamus

      Q6.
      Which of the following is not a way to deal with new emotions during puberty?

      talk to friends
      Correct answer: keep it inside and hope it goes away
      educate yourself
      talk to a trusted adult
      establish a routine to exercise and sleep regularly

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:puberty,the process of changing from a child's body to an adult's
      Correct Answer:genitals,external organs involved in reproduction
      Correct Answer:acne,when your skin gets spots or pimples because of blocked pores
      Correct Answer:personal hygiene,the way we care for our bodies to keep us healthy and smelling good

      Q2.
      True or false? All genitals will grow to the same size and shape during puberty.

      Correct Answer: false, incorrect, F, no, not true

      Q3.
      Which of the following statements about pubic hair are inaccurate?

      Correct answer: pubic hair is unhygienic
      pubic hair is usual
      Correct answer: pubic hair has to be removed
      pubic hair grows on male and female bodies

      Q4.
      A person going through puberty could access reliable support from which of the following?

      Correct answer: a trusted adult or medical professional
      social media influencers
      random online forums
      no one – they should handle it alone

      Q5.
      What is a common cause of spots and acne during puberty?

      eating too many vegetables
      Correct answer: changing hormones
      washing your face twice a day

      Q6.
      What is the best way to keep the genitals clean during puberty?

      scrubbing with a harsh soap
      Correct answer: washing regularly with water
      using only deodorant
      not washing to avoid irritation

      To help you plan your 8 RSHE (PSHE) lesson on: Looking after ourselves during puberty, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...