Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Menstruation and how to access support

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe different menstrual health conditions and explain when someone may need support.

      Key learning points

      1. The menstrual cycle is different for everyone but averages between 21 and 35 days.
      2. People experience a range of emotions which can change dramatically during their menstrual cycle.
      3. There are several disorders that affect female reproductive organs, including PMDD and PCOS.
      4. A doctor or medical professional can offer advice or support to anyone worried about their menstrual health.

      Keywords

      • PMS - premenstrual syndrome occurs a few days to two weeks before a person has their period and includes changes in emotions and physical sensations

      • PCOS - polycystic ovary syndrome is a condition that affects how the ovaries work

      • Endometriosis - a condition in which tissue similar to the lining of the uterus grows in other places outside the uterus

      • PMDD - premenstrual dysphoric disorder is a health problem that is similar to PMS, but more serious

      Common misconception

      All females experiencing mensruation have the same symptoms during their menstrual cycle.

      There is a wide range of symptoms experienced by females who are menstruating and at different points in their menstrual cycle.

      Teacher tip

      Using biological terminology can be helpful, but using more conversational language that pupils use alongside terminology can help pupils connect with the topic.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or False? Males and females can both experience acne as a symptom of puberty.

      Correct answer: True, because hormones during puberty increase oil production in everyone.
      False, because only females produce the hormones that cause acne.
      True, because males and females go through identical physical changes.
      False, because acne only affects people after puberty has finished.

      Q2.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:acne,when your skin gets spots or pimples because of blocked pores

      when your skin gets spots or pimples because of blocked pores

      Correct Answer:body odour,a smell that is caused by bacteria on the skin breaking down proteins

      a smell that is caused by bacteria on the skin breaking down proteins

      Correct Answer:puberty,the process of changing from a child's body to an adult's body

      the process of changing from a child's body to an adult's body

      Q3.
      Puberty varies for everyone, but it can start from the age of ...

      Correct Answer: Eight, 8

      Q4.
      Males produce a hormone called __________ during puberty.

      oestrogen
      Correct answer: testosterone
      cortisol
      adrenaline

      Q5.
      Females produce a hormone called __________ during puberty.

      adrenaline
      testosterone
      cortisol
      Correct answer: oestogen

      Q6.
      spurts during puberty are very common.

      Correct Answer: Growth

      6 Questions

      Q1.
      Endometriosis is when ...

      Correct answer: tissue similar to uterus lining grows in places outside the uterus
      tissue similar to uterus lining only grows inside the uterus
      no tissue similar to uterus lining grows inside or outside the uterus

      Q2.
      PCOS stands for ...

      Correct answer: polycystic ovary syndrome
      poly ovary syndrome
      polycystic ovarian symptoms

      Q3.
      Premenstrual dysphoric disorder (PMDD) can result in ...

      Correct answer: extreme anxiety
      heavier periods
      bloating
      pelvic pain
      Correct answer: low moods

      Q4.
      Which menstrual condition can cause panic attacks and severe insomnia?

      Correct Answer: PMDD

      Q5.
      True or False? All menstruating people experience the same symptoms during their menstrual cycle and they often don’t want to do anything.

      True, because menstruation affects everyone in exactly the same way.
      Correct answer: False, because symptoms vary widely and people respond differently.
      True, because hormones cause identical symptoms in all people.
      False, because only people with conditions like PMDD have symptoms.

      Q6.
      If someone experiences more severe symptoms during their menstrual cycle they should seek support from a ...

      Correct Answer: medical professional, doctor, nurse, trusted adult

      To help you plan your 9 RSHE (PSHE) lesson on: Menstruation and how to access support, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...