Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what consent means, why it matters, and how to recognise whether it is present.

      Key learning points

      1. Consent must be freely given, informed and is reversible.
      2. Saying nothing is not the same as giving consent.
      3. Consent applies to all types of sexual activity.
      4. Everyone has the right to change their mind.
      5. Power imbalance can affect someone's ability to consent.

      Keywords

      • Consent - everyone involved clearly agrees to sexual activity without pressure; it's freely given, can be withdrawn anytime, and requires understanding

      • Coercion - forcing someone to do something against their will through threats, pressure or intimidation

      Common misconception

      Consent is a one-off agreement.

      Consent needs to be ongoing and negotiated, for example, 'Is it ok if I touch you here?' or 'How is this for you?'.

      Teacher tip

      Ask pupils to think about how consent might be broader than just physical intimacy. When else might people negotiate? For instance, sharing something, or playing a computer game, etc.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual violence

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sexual violence

      Depiction or discussion of sexual content

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In a healthy relationship, people should feel safe to express their and have them respected.

      Correct Answer: boundaries, opinions, views

      Q2.
      Which of these is an example of someone respecting another person's decision?

      asking someone repeatedly until they agree
      Correct answer: accepting when someone says they don't want to do something
      getting upset when someone changes their mind
      telling someone they're being silly for saying no

      Q3.
      Match each scenario to whether it shows healthy or unhealthy behaviour in relationships.

      Correct Answer:listening when someone says 'stop',healthy - shows respect for boundaries

      healthy - shows respect for boundaries

      Correct Answer:ignoring if someone looks uncomfortable,unhealthy - ignores non-verbal communication and feelings

      unhealthy - ignores non-verbal communication and feelings

      Correct Answer:asking 'are you ok with this?',healthy - checks in and seeks agreement

      healthy - checks in and seeks agreement

      Correct Answer:making someone feel guilty for saying no,unhealthy - uses emotional pressure to manipulate

      unhealthy - uses emotional pressure to manipulate

      Q4.
      If someone stays silent when asked if they want to do something, what does this mean?

      they definitely want to do it
      they're not sure, so you should decide for them
      they don't mind either way
      Correct answer: they haven't clearly agreed, so you shouldn't assume

      Q5.
      Which of these is an example of how unhealthy relationships can affect physical health?

      Correct answer: difficulty sleeping or poor quality sleep
      Correct answer: forming harmful coping mechanisms, e.g., heavy drinking
      Correct answer: stress-related skin conditions
      anxiety or stress from feeling guarded

      Q6.
      If your friend seems continuously withdrawn, stops talking to other friends and appears anxious, this might be a sign that ...

      they're just going through a phase
      they don't want to be friends anymore
      Correct answer: they're in an unhealthy relationship
      they're just busy with schoolwork

      6 Questions

      Q1.
      Using threats or pressure to make someone do something against their will is called ...

      Correct Answer: coercion

      Q2.
      Why might someone find it difficult to say 'no' to a teacher, boss, or someone older than them?

      Correct answer: because there's a power imbalance in the relationship
      because they're too shy
      because they always agree with authority figures
      because they don't know how to say no

      Q3.
      Gabe asks his partner if they want to be intimate. His partner doesn't respond and stays quiet. What should Gabe do?

      assume silence means yes and continue
      Correct answer: stop and ask again more clearly for a verbal response
      decide based on their body language alone
      assume they don't mind and proceed

      Q4.
      Jan and Ashley gave consent to kiss. Later, Ashley starts removing Jan's clothing. Does Ashley still have Jan's consent?

      Yes, because Jan already gave consent to be intimate.
      Yes, because they're in a relationship.
      Correct answer: No, consent for one activity doesn't mean consent for everything.
      It depends on if Jan gave Ashley consent for this last time they were intimate.

      Q5.
      Which scenario shows all the key features of valid consent?

      agreeing after being told "everyone else is doing it"
      saying yes without knowing what you're agreeing to
      Correct answer: voluntarily agreeing, understanding what's involved and knowing you can stop
      agreeing once you're officially going out with a person

      Q6.
      Everyone has the right to their mind during sexual activity and can say 'stop' at any time.

      Correct Answer: change

      To help you plan your 10 RSHE (PSHE) lesson on: Consent, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...