Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe possible indicators of unhealthy relationships and explain how this can affect wellbeing.

      Key learning points

      1. Unhealthy relationships often leave people feeling anxious, unsafe or emotionally drained.
      2. Blame-shifting and refusal to take responsibility are common warning signs of unhealthy relationships.
      3. A lack of respect for boundaries or opinions can signal controlling behaviour.
      4. Unhealthy relationships can damage self-esteem and isolate someone from others.
      5. Feeling unable to express yourself or connect with others may be a sign something is wrong.

      Keywords

      • Respect - being considerate of others and the world around you; treating people fairly and how you would like to be treated

      • Boundary - an imaginary line separating what we will and won't allow

      Common misconception

      Relationships are healthy as long as no one is physically hurting another person.

      Relationships can be unhealthy without physical harm: emotional and psychological harm can be very damaging.

      Teacher tip

      Speak to your RSHE lead or DSL before teaching this lesson. You should also be aware of the procedures for reporting disclosures in your setting.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual violence

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sexual violence

      Depiction or discussion of sexual violence

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is an example of a healthy way to handle a disagreement with a friend?

      Correct answer: listening to their point of view even if you don't agree
      ignoring them until they apologise first
      shouting at them that they're wrong and walking away
      sharing their secrets with others to get back at them

      Q2.
      A is an imaginary line that separates what we will and won't allow in our relationships.

      Correct Answer: boundary

      Q3.
      How might someone feel if they're in a relationship where they can't be themselves or say what they really think?

      confident and valued
      Correct answer: anxious and unable to relax
      excited and energised
      proud and appreciated

      Q4.
      Match each behaviour to whether it shows respect or a lack of respect in a relationship.

      Correct Answer:listening with a lack of respect,interrupting someone constantly

      interrupting someone constantly

      Correct Answer:lack of respect,ignoring someone's personal space

      ignoring someone's personal space

      Correct Answer:respect,valuing someone's feelings

      valuing someone's feelings

      Correct Answer:listening with respect,listening to their point of view

      listening to their point of view

      Q5.
      Which statement about unhealthy relationships is true?

      They only count as unhealthy if there's physical harm.
      Name-calling and put-downs aren't really that serious.
      Correct answer: It is ok to walk away from unhealthy relationships if they affect our wellbeing.
      As long as people stay together, the relationship is healthy.

      Q6.
      Which of these is most likely a sign that someone respects your boundaries?

      they pressure you to change your mind about something
      Correct answer: they accept your decision even if they're disappointed
      they make you feel guilty for saying no
      they ignore what you've said and do what they want anyway

      6 Questions

      Q1.
      Being considerate of others and treating them fairly and how you would like to be treated is called ...

      Correct Answer: respect

      Q2.
      During an argument, Jack said hurtful things to Sophia. When she said he'd upset her, he replied "You're too sensitive - this is your problem, not mine!" This shows a lack of:

      communication skills only
      shared values
      Correct answer: responsibility and accountability
      honesty in the relationship

      Q3.
      When someone constantly checks their partner's phone, messages or social media without permission, this is an example of:

      showing they care deeply about the relationship
      normal behaviour in close relationships
      Correct answer: controlling behaviour and lack of trust
      being protective and looking out for them

      Q4.
      True or false? A relationship is only unhealthy if someone is being physically hurt. Emotional harm doesn't count as much.

      True - physical harm is what makes relationships unhealthy.
      Correct answer: False - emotional harm can be just as damaging.
      True - emotional harm isn't as serious as physical harm.
      False - but emotional harm is less important than physical harm.

      Q5.
      Which of these is an example of how unhealthy relationships can affect mental health?

      difficulty sleeping or poor quality sleep
      Correct answer: low self-esteem from constant put-downs
      changes in appetite or weight
      stress-related headaches

      Q6.
      Unhealthy relationships can someone from others.

      Correct Answer: isolate

      To help you plan your 10 RSHE (PSHE) lesson on: Unhealthy relationships, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...