Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify and name different trees.

      Key learning points

      1. Trees are plants
      2. Different types of trees have different shaped and sized leaves
      3. Leaves can be looked at closely and compared using observation skills
      4. Trees can be identified using simple secondary sources of information

      Keywords

      • Plants - A plant is a living thing that often has roots, stem and leaves.

      • Trees - A tree is a plant which has a trunk supporting leaves and branches.

      • Leaves - A leaf is the part of a plant where the plant makes its food using the process of photosynthesis.

      • Observe - To observe is to look very closely and use other senses too.

      • Identify - To identify something is to be able to name it correctly.

      Common misconception

      Children may think that all trees look the same.

      Examples of different types of trees with differing features.

      Teacher tip

      Provide children with magnifying glasses or viewers to help them to observe carefully and notice lots of detail. Laminating leaves can be an effective way to preserve them and prevent them from damage when being handled by children.

      Equipment

      Hand lenses if available, and a range of different leaves to compare.

      Content guidance

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Trees are ...

      animals
      Correct answer: plants
      birds

      Q2.
      The trunk of a tree is its ...

      Correct answer: stem
      branch
      leaf

      Q3.
      Which of these will help you to observe a tree?

      a pair of scissors
      a thermometer
      Correct answer: a magnifying glass

      Q4.
      Where are the roots of a tree?

      Correct answer: at the bottom of the tree
      at the top of the tree
      in the middle of the tree

      Q5.
      What can grow out of the trunk of a tree?

      a leaf
      a flower
      Correct answer: a branch

      Q6.
      Jacob spots a tree he has not seen before. What can he do to identify it?

      measure how tall it is
      Correct answer: look in a non-fiction book or ask a plant expert
      draw a picture of it

      6 Questions

      Q1.
      True or false? All leaves look the same.

      true
      Correct answer: false

      Q2.
      When we look closely at trees we are ...

      drawing
      researching
      Correct answer: observing

      Q3.
      Where can you find information to help you identify trees?

      in a fiction book
      Correct answer: on the internet
      in a non-fiction book about animals

      Q4.
      Identify these leaves and match to the correct tree.

      An image in a quiz
      Correct Answer:1,oak

      oak

      Correct Answer:2,holly

      holly

      Correct Answer:3,sycamore

      sycamore

      Q5.
      Which of these is a question we ask when comparing leaves?

      Correct answer: What is the same?
      Which leaf do you like best?
      What is a leaf?
      Correct answer: What is different?

      Q6.
      Is a tree a plant?

      A tree is not a plant because it is too big.
      Correct answer: A tree is a plant with a trunk, roots, leaves and branches.
      A tree is not a plant because it does not have a stem.

      To help you plan your 1 science lesson on: Naming trees, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...