Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Plants around our school or home

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify plants near my school or home.

      Key learning points

      1. Plants can be found in the local environment
      2. Things in the local environment can be classified as plants or not plants
      3. Plants grow and change throughout the year
      4. Scientists use observation skills to identify different plants

      Keywords

      • Plant - A plant is a living thing that often has roots, a stem and leaves.

      • Flower - A flower is the part of a plant that makes it able to reproduce.

      • Tree - A tree is a plant which has a single trunk supporting leaves and branches.

      • Observe - To observe is to look very closely and use other senses too.

      • Identify - To identify something is to be able to name it correctly.

      Common misconception

      Plants have flowers and are grown in pots.

      Examples of plants in different environments and different sorts of plants.

      Teacher tip

      Try to watch a time lapse video of plants growing throughout the year. This is a great way of observing how they change over time.

      Equipment

      Access to plants in the local area. Simple sources for plant identification will be helpful too.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is not an animal?

      a cat
      a frog
      Correct answer: a daffodil

      Q2.
      Which of these pictures shows the season of autumn?

      sunflowers
      Correct answer: oak tree
      berries

      Q3.
      Which of these animals is a good pet?

      Correct answer: a rabbit
      a shark
      a lion

      Q4.
      Which of these trees is in the season of winter?

      tree 1
      tree 2
      Correct answer: tree 3

      Q5.
      When we observe, we look closely at something. Which of these would you use to look at things?

      your ears
      your tongue
      Correct answer: your eyes

      Q6.
      Which of these pictures of plants shows a flower?

      a tomato
      a fern
      Correct answer: a dandelion

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is a plant?

      Correct answer: a sycamore tree
      a wheelbarrow
      a fox

      Q2.
      True or false? Plants stay the same all year.

      true
      Correct answer: false

      Q3.
      Where do plants grow?

      Plants only grow inside in pots.
      Plants only grow outside in gardens.
      Correct answer: Plants can grow both inside and outdoors.

      Q4.
      What could help us to observe plants?

      Correct answer: our eyes
      a ruler
      a pencil

      Q5.
      To identify a plant correctly you have to know ...

      how many leaves it has
      how tall it is
      Correct answer: what it looks like

      Q6.
      Look closely at the tulips. Which of these sentences is true?

      An image in a quiz
      These tulips are a tree with big branches and green leaves.
      Correct answer: These tulips have yellow flowers and long green leaves.
      These tulips have spiky leaves and red berries.
      Q1 image 2 The Old Red Wheelbarrow, Calaveras KT, 2008, Licensed under CC BY 2.0

      To help you plan your 1 science lesson on: Plants around our school or home, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...