Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe changes in winter.

      Key learning points

      1. There are twelve months in one year
      2. The four seasons are winter, spring, summer and autumn.
      3. The season of winter occurs in December, January and February.
      4. Deciduous trees have no leaves or very few leaves in winter.
      5. Changes in winter can be described using observation skills.

      Keywords

      • Season - Seasons are periods of similar weather. In the UK, there are four seasons (spring, summer, autumn and winter).

      • Winter - Winter is the coldest season of the year. It is between autumn and spring.

      • Deciduous - Trees that lose their leaves once a year are deciduous.

      • Evergreen - Trees and bushes that do not lose their leaves in winter are evergreen.

      • Observe - To observe is to look very closely and use other senses too.

      Common misconception

      It always snows in winter.

      Explanation including different kinds of weather that the pupils may experience in winter.

      Teacher tip

      Create an interactive display by bringing in berries, fallen bare twigs, holly leaves and other seasonal items for pupils to touch, smell and observe. Task B is best completed as a walk. If this is not possible, then there are videos online that pupils can watch to observe signs of winter.

      Equipment

      magnifying glasses (optional)

      Content guidance

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which statement is true?

      Correct answer: The weather is often different in each season.
      The weather is often the same in each season.
      The weather is often snowy in each season.

      Q2.
      Which type of weather is shown in this photograph?

      An image in a quiz
      Correct Answer: snow, ice, frost, cold

      Q3.
      Which of these is a type of weather?

      March
      summer
      Correct answer: rain

      Q4.
      The weather in autumn is often ...

      Correct answer: windy and rainy.
      hot and sunny.
      cold and snowy.

      Q5.
      Which word describes how hot or cold something is?

      autumn
      weather
      Correct answer: temperature

      Q6.
      A thermometer can tell us how hot or cold something is. What skills are we using when we use a thermometer?

      Correct answer: measuring
      naming
      counting

      6 Questions

      Q1.
      How many months are in one year?

      9
      Correct answer: 12
      20

      Q2.
      Which of these is a season?

      Correct answer: winter
      December
      snow

      Q3.
      True or false? The season of winter in is March, April and May.

      Correct Answer: false

      Q4.
      What kind of tree does this photograph show?

      An image in a quiz
      holly
      evergreen
      Correct answer: deciduous

      Q5.
      What do we call trees and other plants that have leaves all year long?

      deciduous
      Correct answer: evergreen
      everleaf

      Q6.
      Some children use their senses to describe changes in seasons. Who is describing changes in winter in the UK?

      Correct answer: Izzy - I can see that some trees haven't got any leaves at all.
      Andeep - Every tree in this season has all its green leaves.
      Sam - The leaves on some trees have turned an orange or brown colour.

      To help you plan your 1 science lesson on: Signs of winter, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...