Year 6

How has human use of materials changed over time?

In this lesson, we will look at how human use of materials has changed over time. We will study the history of materials science and debate the question: 'Have humans changed materials or have materials changed humans?'

Year 6

How has human use of materials changed over time?

In this lesson, we will look at how human use of materials has changed over time. We will study the history of materials science and debate the question: 'Have humans changed materials or have materials changed humans?'

Switch to our new science teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Timeline of material use
  2. Compare raw vs synthetic materials
  3. Debate whether humans have changed materials or have materials changed humans?

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which of these was invented first?
Correct answer: the electric street light
the first mobile phone
the iPad
Q2.
Who first discovered static electricity?
Dr Static
Michael Faraday
Correct answer: Thales
Q3.
What was Michael Faraday's major discovery?
A new type of material
Correct answer: How to build an electric motor
How to make the first battery
Q4.
What was Lewis Howard Latimer's major discovery?
How to build an electric motor
Correct answer: How to improve a filament bulb
Static electricity
Q5.
What was the major discovery of Mildred Dresselhaus?
Correct answer: A new material that led to the first rechargeable batteries
The filament light
The first mobile phone

5 Questions

Q1.
What is a natural material?
Correct answer: A material that comes from a plant, animal or the ground.
A material that is made by humans, sometimes called ‘man made’.
Q2.
Which of these materials is natural?
Paper
Plastic
Correct answer: Wood
Q3.
Which of these materials was used by humans first?
Bronze
Glass
Correct answer: Wood
Q4.
Which of these materials was used first by humans?
Correct answer: Glass
Nanomaterials
Plastic
Q5.
Which of these materials was used by humans first?
Correct answer: Bronze
Paper
Plastic