Year 3

What is recycling and why is it important?

In this lesson we will learn about recycling and the importance of not always using raw materials.

Year 3

What is recycling and why is it important?

In this lesson we will learn about recycling and the importance of not always using raw materials.

Switch to our new science teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Describe what the process of recycling involves
  2. Explain that making synthetic materials takes energy
  3. Explain the negative impact of using raw materials

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
Which raw material does paper come from?
cotton
silk
Correct answer: wood
Q2.
What does 'durable' mean?
Correct answer: It can withstand wear and damage
It is cheap
It is waterproof
Q3.
Which substance is added to the process of making paper, in order to make paper white in colour?
Correct answer: Bleach
Food dye
White paint
Q4.
What is the step by step process that you follow for a scientific investigation called?
Conclusion
Equipment list
Correct answer: Method

4 Questions

Q1.
Recycling is the process of collecting and ___ materials. Choose one word to fill in the blank.
reapplying
replaying
Correct answer: reusing
Q2.
Which of these CANNOT be made from recycled materials?
Clothes
Plastic bottles
Correct answer: Trees
Q3.
If we keep sending lots of rubbish to landfills, what will happen?
Nothing, there will always be space for rubbish
Correct answer: They will fill up and we will run out of space
We will find a place to put the rubbish
Q4.
What would happen if we ONLY used raw materials and did not recycle?
Nothing, raw materials are unlimited
We can just make a new raw material
Correct answer: We would soon run out of raw materials and have nothing left!