Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Why we have day and night

      Lesson details

      Learning outcome

      You can explain why we have day and night.

      Key learning points

      1. The axis is an imaginary straight line which goes through the centre of the Earth from the North to the South Pole
      2. Day and night are due to the Earth rotating on its axis
      3. It is daytime when the Earth is facing the Sun and night time when the Earth is facing away from the Sun
      4. The Earth takes 24 hours to rotate on its axis
      5. Models can be used to demonstrate how the Earth's rotation causes day and night

      Keywords

      • Earth - The Earth is a planet on which we live

      • Sun - The Sun is a star and the centre of our solar system

      • Rotate - To rotate is to turn or spin

      • Axis - The Earth’s axis is the imaginary line through its centre, from North pole to South pole

      • Model - A model is used to describe something that can’t be experienced directly

      Common misconception

      Pupils may think that we have night when the Earth is facing the Moon or the Sun goes behind clouds.

      Provide plenty of opportunities for pupils to use models to show the Earth rotating on its axis, next to a bright torch or lamp for the Sun.

      Teacher tip

      Models to help pupils understand day and night are best used in a darkened room. For the Earth, balls on sticks work better than balls on string, as they are more stable and easier to rotate at a constant speed.

      Equipment

      See Supplementary Resources for detailed guidance.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      This object in space is called the .

      An image in a quiz
      Correct Answer: The Sun, The sun, star, Sun, sun

      Q2.
      Which object would not be good to make a model of the Sun?

      a beach ball
      a bowling ball
      Correct answer: a doughnut

      Q3.
      Without the Sun, there would be no life on Earth. The Sun gives us warmth and .

      Correct Answer: light, sunlight

      Q4.
      Starting with the Sun, put these objects in order of size.

      1 - The Sun
      2 - Earth
      3 - The Moon

      Q5.
      How many hours are there in one day?

      12 hours
      Correct answer: 24 hours
      365 hours

      Q6.
      Where would you find the North Pole and South Pole of Earth?

      At the start and finish of Earth
      At the sides of Earth
      Correct answer: At the top and bottom of Earth
      All the way around Earth

      6 Questions

      Q1.
      What is the imaginary line through the centre of Earth called?

      equator
      horizon
      Correct answer: axis

      Q2.
      How does Earth move to cause day and night?

      Correct answer: Earth spins, or rotates, on its axis.
      Earth bounces up and down on its axis.
      Earth swings forwards and backwards on its axis.

      Q3.
      It is day time when your part of Earth is facing the .

      Correct Answer: Sun, sun, sunlight, light

      Q4.
      Which statement correctly explains why we have night time on Earth?

      Correct answer: At night time, our part of Earth is facing away from the Sun.
      At night time, our part of Earth is facing the Moon.
      At night time, the Sun goes behind the clouds.

      Q5.
      How long does it takes for Earth to rotate once on its axis?

      24 minutes
      Correct answer: 24 hours
      24 days
      24 weeks

      Q6.
      Which object could you use for the Sun's light in a model to show why we have day and night?

      a mirror
      Correct answer: a torch
      a yellow plate

      To help you plan your 5 science lesson on: Why we have day and night, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...