Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Charles Darwin and finches

      Lesson details

      Learning outcome

      I can model how different shaped beaks are adapted to suit different food sources.

      Key learning points

      1. Charles Darwin was an English scientist who studied nature.
      2. In 1831, Darwin set sail to study the plants and animals living on the coasts of South America.
      3. Darwin observed that the beak shape of finches was best suited to the food sources found on different Galapagos Islands.
      4. Darwin’s observations led him to wonder how new species developed.
      5. Darwin’s ideas about how living things adapt to suit their environments would eventually change people’s ideas.

      Keywords

      • Charles Darwin - Charles Darwin was an English scientist who studied nature.

      • Observations - We make observations when we look closely at something and use other senses, too.

      • Species - A species is a group of animals or plants that are similar and can have babies together.

      • Finch - A finch is a type of small bird with a short beak.

      • Adapted - A species that is well suited to its environment has adaptations that help it survive there.

      Common misconception

      Pupils may think that animals, such as finches with differently shaped beaks, have been able to change or adapt during their lifetime based on the conditions they live in.

      Explain that adaptations take many years and generations of animals to happen and it is not possible for an animal or plant to change like this during its lifetime.

      Teacher tip

      Having a globe or large world map to hand would be really useful when teaching this lesson to help pupils understand the locations involved and where they are in relation to each other and to the UK.

      Equipment

      See Additional Material

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the name of this part of a bird?

      An image in a quiz
      Correct Answer: beak

      Q2.
      What is an island?

      Correct answer: a body of land surrounded by water
      a body of land surrounded by other countries
      a continent made up of many countries
      a place with mainly desert habitats

      Q3.
      Which is the continent of South America?

      An image in a quiz
      A
      Correct answer: B
      C
      D

      Q4.
      What is a species?

      a unique animal
      a group of living things
      Correct answer: a distinct type of living thing
      a habitat for living things

      Q5.
      Adaptations are …

      An image in a quiz
      changes to outward appearance such as hair styles and clothing.
      Correct answer: special features that help living things to survive in their habitats.
      the food sources of a particular living thing.
      the way a living thing moves around its habitat.

      Q6.
      A __________ is all of a species born and living around the same time.

      characteristic
      classification
      habitat
      Correct answer: generation

      6 Questions

      Q1.
      Charles was a scientist born in 1809 who studied nature. His ideas about how living things adapt to suit their environments changed people’s ideas.

      Correct Answer: Darwin

      Q2.
      In 1831, Darwin and others set sail on HMS Beagle to study the plants and animals living on the coasts of which continent?

      North America
      Correct answer: South America
      Africa
      Asia
      Antarctica

      Q3.
      What was the name of the group of islands where Darwin noticed differences in species of tortoises and finches?

      Correct answer: Galápagos Islands
      Falkland Islands
      Shetland Islands

      Q4.
      While he was investigating nature on the Galápagos Islands, Darwin made many __________ that led him to wonder how new species develop.

      photographs
      Correct answer: observations
      rock samples
      secondary sources

      Q5.
      What did Darwin notice about the beak shapes of finches living on different Galápagos Islands?

      They were all best suited to the type of weather on each island.
      They were all best suited to escape the type of predators hunting on each island
      Correct answer: They were all best suited to the types of food available on each island.

      Q6.
      Which of these statements best describes Darwin’s theory about why the birds on each island had differently shaped beaks? He thought the birds had ...

      Correct answer: adapted to the available food sources over many generations.
      flown to the island with the best food source for their beak.
      chosen to grow a beak in a shape that was best for the available food source.

      To help you plan your 6 science lesson on: Charles Darwin and finches, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...