Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Human skulls: using evidence from the past (non-statutory)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how human skulls have changed over time and use fossil evidence to suggest reasons why.

      Key learning points

      1. Scientists who study humans depend on fossil evidence to help them learn about how our ancestors have changed over time.
      2. Human skulls can show changes in characteristics such as: skull shape, brain and jaw size.
      3. Modern day skulls show differences, suggested by scientists, linked to humans chewing softer, processed food.

      Keywords

      • Prehistoric - Prehistoric times are time periods which came before written records began.

      • Fossil - A fossil is the remains or imprint of living things that are sometimes preserved in rock.

      • Evidence - Evidence is information which helps us to prove that something is true or not true.

      • Ancestor - Your ancestor lived in the past and is directly related to you.

      • Skull - The skull is the name for the bones of the head.

      Common misconception

      Pupils may think that humans as we know them have always looked the same as they do now.

      Use the images of skulls in the slide deck to clearly show how humans’ appearance has changed over many thousands of years.

      Teacher tip

      Encourage pupils to think about how humans may continue to change thousands of years into the future based on how our lifestyles are changing. Might our legs get less muscular as we lead more sedentary lives? Might our fingers get more dexterous as we spend longer on smartphones and other devices?

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is a skull?

      A
      B
      C
      Correct answer: D

      Q2.
      Where is a human’s brain?

      Correct answer: inside the skull
      inside the rib cage
      inside the pelvis

      Q3.
      Which arrow is pointing to the jaw on this skull?

      An image in a quiz
      A
      B
      Correct answer: C

      Q4.
      The remains or imprints of living things that are sometimes preserved in rock are called ...

      Correct Answer: fossils, fossil, fossils., fossil.

      Q5.
      What is the purpose of a skeleton?

      support, digestion and movement
      Correct answer: support, protection and movement
      movement, digestion and sensing the world around us
      movement, protection and sensing the world around us

      Q6.
      What are the ancestors of living things?

      the offspring of a living thing
      a thing that will live many years in the future
      Correct answer: a thing which lived in the past as part of your family
      living things that are alive at the same time

      6 Questions

      Q1.
      We call the time period before written records of human life began times.

      Correct Answer: prehistoric, prehistory, pre historic, pre-historic

      Q2.
      Which of these statements about human skulls is correct?

      Correct answer: Human skulls have changed shape over a very long time.
      Human skulls have changed shape over a short time.
      Human skulls have always been the same shape.

      Q3.
      What can scientists who study prehistoric humans use to gather evidence about how our ancestors have changed over time?

      photographs of prehistoric humans
      diaries of prehistoric humans
      Correct answer: fossils of prehistoric humans

      Q4.
      How long has it taken for the shape of human skulls to change so that the jaw is smaller and there is more room for a larger brain?

      decades
      centuries
      Correct answer: millions of years

      Q5.
      Which of these changes have been observed in the skulls of humans over millions of years?

      Correct answer: changes in skull shape
      changes in material
      Correct answer: changes in jaw size
      changes in number of facial features
      Correct answer: changes in brain size

      Q6.
      What do scientists suggest is a possible reason for modern human skulls having smaller jaws and teeth than those from millions of years ago?

      Correct answer: Our diet is made up of softer, more processed food now.
      Our diet is made up of harder, more chewy food now.
      Our teeth are better looked after by dentists now.
      Our teeth are brushed more thoroughly now.

      To help you plan your 6 science lesson on: Human skulls: using evidence from the past (non-statutory), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...