Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why humans have muscles

      Key learning points

      1. Humans and most other animals have muscles throughout their bodies that help them to move and balance
      2. Different muscles move different parts of the body
      3. Muscles work in pairs around our joints to help us move
      4. One muscle pulls in one direction, and another pulls in the opposite direction

      Keywords

      • Muscle - A muscle is a part of the body that pulls on bones to help us move.

      • Movement - Movement is when a person, animal, or object changes position.

      • Direction - Direction is the path taken by someone or something to reach a particular place.

      • Joint - A joint is the place where two bones meet.

      Common misconception

      Pupils may think that there is just one huge muscle that moves the body.

      Use diagrams that explain how muscles work in pairs and that muscles are different sizes throughout the body.

      Teacher tip

      Encourage the pupils to feel their own bodies to identify joints and muscles in action. Find some videos online that show muscles in action in humans and animals. This lesson includes a diagnostic question on slide 11 - see additional materials for further guidance.

      Equipment

      See addtional materials for further guidance.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Exploration of objects

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A skeleton is made up of hard ...

      Correct Answer: bones, bone

      Q2.
      Which of these statements describes a skeleton?

      A skeleton is made up of one big bone.
      A skeleton is made up of lots of bones that are all the same shape and size.
      Correct answer: A skeleton is made up of lots of bones which are different shapes and sizes.

      Q3.
      An animal's body needs a skeleton to provide so that it can stay upright and keep its shape.

      Correct Answer: support, supports

      Q4.
      Match the body part to the bone which you will find there.

      Correct Answer:head,skull
      Correct Answer:back,spine
      Correct Answer:chest,rib cage

      Q5.
      Match these things to identify whether they are living or non-living.

      Correct Answer:table,non-living
      Correct Answer:rabbit,living
      Correct Answer:ball,non-living
      Correct Answer:oak tree,living
      Correct Answer:goldfish,living

      Q6.
      Which of these things can move by themselves?

      Correct answer: mouse
      Correct answer: sunflower
      laptop
      Correct answer: elephant
      jumper

      6 Questions

      Q1.
      Without to move our bones, we would not be be able to balance or even stand.

      Correct Answer: muscles, muscle

      Q2.
      Which of these statements is true?

      Only humans have muscles to help them balance, move and stand.
      Correct answer: Most animals have muscles to help them balance, move and stand.
      Plants have muscles to help them balance, move and stand.

      Q3.
      Match the correct muscles to the action carried out.

      Correct Answer:walking,leg and feet muscles
      Correct Answer:chewing,jaw and cheek muscles
      Correct Answer:picking up a drink,hand and arm muscles

      Q4.
      A is where two or more bones meet.

      Correct Answer: joint, joints

      Q5.
      Which of these statements is true?

      Our body is made up of one big muscle which helps us balance and move.
      Correct answer: Our body has many different muscles that help us balance and move.
      Our body does not need muscles to help us balance and move.

      Q6.
      Which of these statements are true?

      Muscles push.
      Correct answer: Muscles pull.
      Muscles work alone.
      Correct answer: Muscles work in pairs.

      To help you plan your 3 science lesson on: Muscles for movement, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...