Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Plants in danger (Climate Change & Sustainability)

      Lesson details

      Learning outcome

      I understand that changes to environments can sometimes pose dangers to plants.

      Key learning points

      1. Plants depend on their environment to provide what they need to grow and survive.
      2. Changes to environments can cause danger to the plants within them.
      3. Scientists use several methods to count and study the number of plants in an environment including surveys and sampling.
      4. A quadrat can be used in different locations to help get an accurate estimate of plant numbers.

      Keywords

      • Environment - The environment is the surroundings of a living thing, including other plants or animals, and the conditions they live in.

      • Endangered - An endangered plant or animal is one that is at risk of becoming extinct.

      • Estimate - An estimate is a quick calculation of what the size, value or amount of something might be.

      • Surveys - A plant survey involves counting the numbers of different plants within an area to gather information.

      • Quadrat - A quadrat is a simple device for marking out a small area.

      Common misconception

      Children sometimes don't realise plants can be in danger as well as animals.

      Share the examples in the slide deck and give pupils time to research other plants to discover there are lots of different plants in different environments that are in danger. If time, find out if any plants in your local area are in danger.

      Teacher tip

      Although this lesson's task is using data from provided quadrats it would be an excellent way to develop further disciplinary skills if the children went outside and used a quadrat in their local environment. Repeating this each year would build up some local data you could use in future lessons.

      Equipment

      Worksheet with quadrat data.

      Content guidance

      Risk assessment required - outdoor learning

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these are plants?

      Correct answer: grass
      cricket
      Correct answer: tree
      Correct answer: cabbage

      Q2.
      Which of these things do plants need to grow and survive?

      electricity
      Correct answer: water
      Correct answer: nutrients
      Correct answer: light

      Q3.
      is the surroundings of a living thing, including other plants or animals, and the conditions they live in.

      A habitat
      Correct answer: An environmnent
      A home

      Q4.
      What does endangered mean?

      There are lots of that animal or plant alive in the world.
      There are no more of that plant or animal alive anymore.
      Correct answer: The animal or plant is close to being extinct.

      Q5.
      Which of these may cause an animal to become endangered?

      Correct answer: loss of habitat
      wildlife corridors
      Correct answer: water pollution
      building a wildlife pond

      Q6.
      Which of these things might a researcher do to find out how many living things there are in an environment?

      Correct answer: use technology to survey a large area
      guess how many living things there are
      count how many things they can see in one small area and scale it up

      6 Questions

      Q1.
      Plants depend on their to contain what they need to grow and survive.

      house
      Correct answer: environment
      pots

      Q2.
      Which of these changes to an environment can cause danger to the plants within them?

      planting seeds
      Correct answer: polluted water
      Correct answer: fishing boats
      planting more trees
      Correct answer: deforestation

      Q3.
      Match the plant to the change that is happening in its environment.

      Correct Answer:titan arum (corpse flower),deforestation
      Correct Answer:sea grass,water pollution
      Correct Answer:Attenborough's pitcher plant,mining

      Q4.
      Which methods are used by scientists to estimate the number of plants in an environment?

      filtering
      distillation
      Correct answer: sampling
      evaporation

      Q5.
      A is used to mark a small square area to count plants and estimate their numbers in a larger area.

      Correct Answer: quadrat, a quadrat

      Q6.
      Why do researchers use sampling techniques to estimate the number or plants or animals in a habitat?

      Correct answer: It can be difficult to count animals that move around.
      It is more accurate than counting every plant or animal.
      Animals are easier to sample because they are larger.
      Correct answer: It is quicker than counting all the plants or animals separately.

      To help you plan your 4 science lesson on: Plants in danger (Climate Change & Sustainability), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...