Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Comparing rock salt with table salt (non-statutory)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a hand lens or microscope to observe and compare rock salt and table salt.

      Key learning points

      1. The salt people put on their food or in their cooking is usually a type of salt called table salt.
      2. Table salt has a wide range of uses.
      3. Table salt can be obtained through two main methods: mining underground salt deposits and evaporating seawater.
      4. Different types of salt can be observed and compared using a hand lens or microscope.

      Keywords

      • Table salt - The salt people put on their food or in their cooking is usually a type of salt called table salt.

      • Processed - If something is processed, it is changed from its natural form by people.

      • Salt mines - Salt mines are areas of Earth from which rock salt is extracted. These are often underground.

      • Rock salt - Rock salt is the name given to salt before it is processed.

      • Microscope - A microscope is a piece of equipment that magnifies very tiny objects.

      Common misconception

      Pupils may think that there is only one type of salt and that it all comes from the sea.

      Teaching slides explain how salt is produced and introduce pupils to rock salt and table salt. Pupils make a comparison of the two.

      Teacher tip

      Encourage pupils to remember the method used to separate soluble solids from solutions before telling them how sea salt is obtained.

      Equipment

      rock salt, table salt, hand lenses, water, beakers, spoons, microscopes (primary friendly) if available.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Solids and gases that dissolve in water are said to be in water.

      Correct Answer: soluble

      Q2.
      How can you separate an insoluble solid from a liquid?

      evaporation
      Correct answer: sieving
      Correct answer: filtering
      melting

      Q3.
      What do you get if you dissolve a soluble solid in a liquid?

      Correct answer: a solution
      a mixture
      a cloud
      an evaporation

      Q4.
      If a change is , it can be undone or changed back to its original state.

      Correct Answer: reversible

      Q5.
      How can you separate a soluble solid from a liquid?

      Correct answer: evaporation
      sieving
      filtering
      melting

      Q6.
      How can you speed up evaporation of a liquid?

      shake it
      Correct answer: heat it
      cool it
      burn it

      6 Questions

      Q1.
      What is the name of the salt people put on their food or in their cooking?

      food salt
      baking salt
      Correct answer: table salt

      Q2.
      Which of these pieces of equipment could be used to observe and compare different types of salt?

      torch
      ruler
      Correct answer: hand lens
      Correct answer: microscope

      Q3.
      Which of these are ways you can obtain table salt?

      growing salt
      Correct answer: mining salt deposits
      filtering seawater
      Correct answer: evaporating seawater

      Q4.
      What is the name of salt when it comes out of a mine?

      Correct answer: rock salt
      mine salt
      lump salt
      volcanic salt

      Q5.
      What do you call salt obtained by evaporating sea water?

      rock salt
      Correct answer: sea salt
      water salt
      ocean salt

      Q6.
      What can table salt be used for?

      Correct answer: to improve the flavour of food
      to sweeten food
      Correct answer: to preserve food

      To help you plan your 6 science lesson on: Comparing rock salt with table salt (non-statutory), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...