Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Changes in food chains (non-statutory Climate Change & Sustainability)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why a change to the population of one living thing can affect the population of other living things in the same food chain.

      Key learning points

      1. The name or picture of each living thing in a food chain represents the whole population of that plant or animal.
      2. A change to one living thing can affect other living things in the same food chain.
      3. An increase or decrease in the population of a plant or animal can have an effect on the food chain.
      4. Changes in food chains may lead to animals and plants becoming endangered or even extinct.

      Keywords

      • Food chain - A food chain shows how living things depend on each other for food.

      • Population - The population is the total number of something living in a particular area in a particular period of time.

      • Habitat - The place where a plant or animal lives is called its habitat.

      • Extinct - Animals or plants that have died out completely are extinct.

      • Endangered - An endangered plant or animal is one that is at risk of becoming extinct.

      Common misconception

      Pupils often think that the words and pictures in a food chain represent an individual plant or animal rather than populations of living things within a habitat.

      It is made explicit within the examples in this lesson that each living thing named in a food chain represents a population of that type, or species, of plant or animal within a habitat.

      Teacher tip

      A walk in the local environment could be organised so that pupils can look for examples of real food chains.

      Equipment

      Pupils may wish to use age-appropriate secondary sources of information to find out more about changes in food chains, including endangered animals.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A caterpillar eating a plant is an example of ...

      a producer eating a consumer.
      Correct answer: a consumer eating a producer.
      a predator eating prey.
      prey eating a predator.

      Q2.
      A blue tit eating a caterpillar is an example of ...

      a producer eating a consumer.
      a consumer eating a producer.
      Correct answer: a predator eating prey.
      prey eating a predator.

      Q3.
      Which living thing in this food chain is both a predator and prey?

      An image in a quiz
      grass
      scrub hare
      Correct answer: baboon
      cheetah

      Q4.
      What is an environment?

      All the animals in the world.
      What the weather is like on Earth.
      Correct answer: The surroundings that an animal or plant lives in.

      Q5.
      The place where a plant or animal lives is called its .

      Correct Answer: habitat, habitat., Habitat

      Q6.
      What does it mean if a plant or animal has become extinct?

      There are too many of them on Earth.
      There are not many of them on Earth.
      Correct answer: There are no living ones left on Earth.

      6 Questions

      Q1.
      True or false? This food chain means that one cabbage is food for one greenfly, which is food for one ladybird.

      An image in a quiz
      true
      Correct answer: false

      Q2.
      Which statement is correct?

      Correct answer: A change to one living thing can affect other living things in a food chain.
      A change to one living thing doesn't affect other living things in a food chain.
      A change to one living thing only affects the producer in a food chain.
      A change to one living thing only affects the consumers in a food chain.

      Q3.
      True or false? A dramatic decrease in the population of a plant or animal can have a negative effect on the food chain.

      Correct answer: true
      false

      Q4.
      True or false? A dramatic increase in the population of a plant or animal can have a negative effect on the food chain.

      Correct answer: true
      false

      Q5.
      The population size of orangutans is becoming very small. How would we describe this population?

      extinct
      eroded
      protected
      Correct answer: endangered

      Q6.
      Changes in food chains may lead to animals and plants dying out completely and becoming .

      Correct Answer: extinct, extinct.

      To help you plan your 4 science lesson on: Changes in food chains (non-statutory Climate Change & Sustainability), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...