Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Consumers in a food chain

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify and name consumers in different food chains.

      Key learning points

      1. A food chain shows how living things depend on each other for food. The arrows in a food chain represent 'is food for'.
      2. Animals do not make their own food. They need to hunt or find plants or other animals to eat to survive.
      3. Animals are called consumers in a food chain because they eat plants or other animals.
      4. The first consumer in a food chain (primary consumer) can be a herbivore or an omnivore.
      5. Consumers are not arranged in order of importance, rather they all depend on each other for survival.

      Keywords

      • Food chain - A food chain shows how living things depend on each other for food.

      • Producer - A producer in a food chain makes its own food.

      • Consumer - A consumer in a food chain is an animal which eats other animals or plants.

      • Herbivore - A herbivore is an animal which eats only plants.

      • Omnivore - An omnivore is an animal which eats both plants and other animals.

      Common misconception

      Pupils may think that the consumers in a food chain are organised in order of importance.

      This lesson focuses on food chains showing how living things depend on each other for food. Individual living things in a food chain are just as important as each other.

      Teacher tip

      Pupils often do not know what plant or animal is food for another animal. It will be useful to have books / access to the internet so that children may carry out simple research to extend the food chains provided in the examples.

      Equipment

      Pupils may wish to draw their food chains so will need access to pens, pencils, rulers and paper.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What do we use in a food chain that represents 'is food for'?

      equal sign
      Correct answer: arrow
      dotted line

      Q2.
      Which of these living things would be food for a fox?

      lion
      Correct answer: chicken
      Correct answer: rabbit
      wolf

      Q3.
      Which of these living things would be food for a cat?

      leaves
      straw
      Correct answer: sparrow
      Correct answer: mouse

      Q4.
      Food chains start with ...

      Correct answer: a plant.
      an animal.
      an arrow.

      Q5.
      A plant is known as a in a food chain.

      Correct Answer: producer, Producer

      Q6.
      Match the type of animal with what food it eats.

      Correct Answer:carnivore,eats only other animals
      Correct Answer:herbivore,eats only plants
      Correct Answer:omnivore,eats other animals or plants

      6 Questions

      Q1.
      What does a food chain show?

      How living things make their own food.
      How some living things are more important than others.
      Correct answer: How living things depend on each other for food.
      How long different living things can survive for.

      Q2.
      What does the arrows in this food chain show?

      An image in a quiz
      The plant eats the caterpillar and the caterpillar eats the bird.
      Correct answer: The plant is food for the caterpillar and the caterpillar is food for the bird.
      The bird is food for the caterpillar and the caterpillar is food for the plant.

      Q3.
      Which of the statements below are correct?

      Animals make their own food.
      Correct answer: Animals do not make their own food.
      Correct answer: Animals must hunt or find plants or other animals to eat to survive.
      Animals must grow plants to eat to survive.

      Q4.
      Animals in a food chain are called because they eat plants or other animals.

      Correct Answer: consumers, consumer, Consumers

      Q5.
      The first consumer (primary consumer) in a food chain can be ...

      Correct answer: a herbivore.
      a carnivore.
      Correct answer: an omnivore.
      a producer.

      Q6.
      True or false? Consumers are arranged in a food chain in order of how important they are.

      An image in a quiz
      Correct Answer: False, false

      To help you plan your 4 science lesson on: Consumers in a food chain, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...