Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Dangers to food chains (non-statutory Climate Change & Sustainability)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the impact on food chains when humans cause habitats to change.

      Key learning points

      1. Some plants and animals in different food chains are in danger.
      2. Humans can cause the habitats of plants and animals to change by cutting down trees or hunting.
      3. When habitats change, the number of plants and animals living there may also change.

      Keywords

      • Danger - Danger is the possibility of death or harm to something.

      • Extinct - Animals or plants that have died out completely are extinct.

      • Habitat - The place where a plant or animal lives is called its habitat.

      • Impact - The impact of something is the effect it has.

      Common misconception

      Pupils may think that different parts of a food chain are independent of each other and are not impacted by changes elsewhere in the food chain.

      Clear explanation of how each part of a food chain is linked to other parts of the chain and how even small changes can have a big impact throughout a food chain.

      Teacher tip

      Observing food chains in the school grounds or local area will give pupils an insight into how small changes to a habitat can have a big impact.

      Equipment

      Pupils may wish to use age-appropriate secondary sources of information to find out more about dangers to food chains, including endangered animals.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a habitat?

      a type of food that animals eat
      an animal that is eaten by other animals
      Correct answer: a place where plants and animals live

      Q2.
      Which of these statements is true?

      A food chain always starts with an animal.
      Correct answer: A food chain always starts with a plant.
      Correct answer: A plant in a food chain is called a producer.
      A plant in a food chain is called a consumer.

      Q3.
      A robin eating a worm is an example of ...

      prey eating a predator.
      Correct answer: a predator eating prey.
      a producer eating a consumer.
      a consumer eating a producer.

      Q4.
      A sheep eating some grass is an example of ...

      a predator eating prey.
      prey eating a predator.
      a producer eating a consumer.
      Correct answer: a consumer eating a producer.

      Q5.
      Changes in food chains can lead to plants and animals dying out completely. This is known as becoming ...

      endangered.
      predators.
      Correct answer: extinct.
      consumers.

      Q6.
      Red pandas are at risk of becoming extinct. Which word do we use to describe plants or animals that are at risk of becoming extinct?

      Correct Answer: endangered, vulnerable, threatened, at risk

      6 Questions

      Q1.
      If a plant or animal in a food chain is in danger ...

      it is extinct.
      there are plenty of them.
      Correct answer: it could be at risk of harm or death.

      Q2.
      If an animal or plant is extinct ...

      there are many of them that are alive.
      there are only a few of them still living.
      Correct answer: there are no more living on Earth.

      Q3.
      What is the name for the place where a plant or animal lives?

      Correct Answer: habitat, Habitat

      Q4.
      How can humans cause the habitats of plants and animals to change?

      Correct answer: by hunting animals
      by observing animals
      by recording types of plants
      Correct answer: by cutting down trees

      Q5.
      When habitats change ...

      Correct answer: the number of plants and animals living there may also change.
      only the number of plants living there may also change.
      only the number of animals living there may also change.

      Q6.
      Izzy's mum collects snails and removes them from the garden. What impact could this have on a food chain in this habitat?

      There will be more food for animals that eat snails.
      Correct answer: There will be less food for animals that eat snails.
      Correct answer: There will be more leaves and bark because there are less snails eating them.
      There will be less leaves and bark because there are more snails eating them.

      To help you plan your 4 science lesson on: Dangers to food chains (non-statutory Climate Change & Sustainability), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...