Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Protecting food chains (Climate Change & Sustainability)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe different ways to protect plants and animals to prevent threats to food chains.

      Key learning points

      1. A change to one living thing can affect other living things in the same food chain.
      2. Humans should be encouraged to behave in ways that help to protect plants and animals in their habitats.
      3. Information about protecting food chains can be researched using secondary sources of information.

      Keywords

      • Habitat - The place where a plant or animal lives is called its habitat.

      • Threat - A threat is the possibility that something unwanted or dangerous will happen.

      • Impact - The impact of something is the effect it has.

      • Protect - To protect something is to keep it safe from harm.

      • Secondary sources - Secondary sources are texts, images or objects created using information gathered by others.

      Common misconception

      Some pupils may think that human actions can have an impact on animals and plants but that these actions do not affect food chains.

      Explanation of different ways in which humans can protect plants and animals in their habitats.

      Teacher tip

      There are lots of websites that have great advice on how to make small changes to improve biodiversity in the local area as well as ways of helping to protect different habitats that are further afield.

      Equipment

      Access to secondary sources such as books about different habitats and the internet.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these living things is a producer?

      a human
      Correct answer: an oak tree
      an orca

      Q2.
      Which of these living things is a consumer?

      Correct answer: a polar bear
      a fir tree
      a sunflower

      Q3.
      All food chains start with a .

      Correct Answer: producer, plant

      Q4.
      What do the arrows in a food chain mean?

      An image in a quiz
      Correct answer: is food for
      eats

      Q5.
      If humans use a pesticide to get rid of the aphids, what is the impact on living things within this food chain?

      An image in a quiz
      There may be more ladybirds because they have more food to eat.
      Correct answer: There may be fewer ladybirds because they have less food to eat.
      Correct answer: There may be more roses because there are fewer aphids to eat them.
      There may be fewer roses because there are more aphids to eat them.

      Q6.
      If humans hunt foxes, what is the impact on living things within this food chain? grass --> rabbit --> fox

      Correct answer: There may be more rabbits because there are fewer foxes to eat them.
      There may be fewer rabbits because there are more foxes to eat them.
      There may be more grass because there are fewer rabbits to eat it.
      Correct answer: There may be less grass because there are more rabbits to eat it.

      6 Questions

      Q1.
      Humans should be encouraged to living things in their habitats.

      Correct answer: protect
      endanger
      threaten

      Q2.
      What do we do when we protect something?

      we ignore it
      Correct answer: we keep it safe from harm
      we hide it

      Q3.
      Some living things face the possibility that something unwanted or dangerous will happen. This is called ...

      a habitat.
      a predator.
      Correct answer: a threat.

      Q4.
      What will changing one thing in a food chain affect?

      only the producer in the food chain
      only the consumers in the food chain
      Correct answer: all other living things in the food chain

      Q5.
      What can you do to find information on how to protect food chains in different habitats?

      Correct answer: ask a conservation scientist
      visit a coastal habitat
      use a non-fiction text about the human body
      Correct answer: read a website about how to reduce plastic pollution

      Q6.
      How can humans protect living things in a coastal habitat?

      Correct answer: leave the living things unharmed
      put out bird feeders
      Correct answer: pick up litter and dispose of it safely
      plant wildflower areas

      To help you plan your 4 science lesson on: Protecting food chains (Climate Change & Sustainability), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...