Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Providing safe drinking water (non-statutory Climate Change & Sustainability)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can investigate natural ways to filter dirty water.

      Key learning points

      1. Around 80% of the world's population have access to safe drinking water at home, leaving 1.6 billion without.
      2. Unsafe water is one of the world’s largest health and environmental problems, particularly for the poorest in the world.
      3. Scientists and engineers take inspiration from nature to create filtering systems to clean water for drinking.

      Keywords

      • Access - To have access is the ability to enter or use something.

      • Microorganism - A microorganism is a very tiny living thing.

      • Filter - To filter is to separate the solid particles in a liquid using filter paper or a fine mesh.

      • Natural - A natural object or material has not been made or changed by humans.

      Common misconception

      Children may think that everyone has access to safe drinking water, and that water just 'appears' clean from a tap.

      This lesson explains how approximately 1.6 billion people in the world today do not have access to water that is safe to drink. Also, that water is usually filtered and treated to make it safe to drink.

      Teacher tip

      Before you start adding natural materials to the bottle that act as filters, rinse all of them thoroughly. Doing this should mean the first portion of water passing through should have less debris than if you used unwashed materials.

      Equipment

      Plastic bottles, scissors, masking tape, cotton wool, sand, gravel, soil, 'dirty water' sample.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these describes natural materials?

      Natural materials have been made by humans.
      Correct answer: Natural materials have not been made by humans.
      Natural materials have come from lots of different nations, or countries.

      Q2.
      Which of these is not a natural material?

      wood
      sand
      Correct answer: plastic
      gravel
      soil

      Q3.
      What do we call a solid that dissolves in a liquid?

      Correct answer: soluble
      dissolvable
      insoluble

      Q4.
      What do we call a solid that does not dissolve in a liquid?

      An image in a quiz
      soluble
      unsoluble
      Correct answer: insoluble
      desoluble

      Q5.
      What is the name of this piece of equipment?

      An image in a quiz
      funnel
      Correct answer: sieve
      filter paper

      Q6.
      Filter paper can be used to separate solids from liquids.

      soluble
      Correct answer: insoluble
      dissolved

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is one of the world’s largest health and environmental problems?

      unsafe swimming areas
      Correct answer: unsafe drinking water
      unsafe electrical devices
      unsafe noise levels

      Q2.
      Which group of people are most likely to suffer from unsafe drinking water?

      Correct answer: the poorest
      the tallest
      the richest
      the loudest
      the thirstiest

      Q3.
      What percentage of the world’s population have access to safe drinking water at home?

      around 40%
      Correct answer: around 80%
      around 20%
      around 90%

      Q4.
      Approximately how many people in the world do not have access to safe drinking water at home?

      160
      16 000
      16 million
      Correct answer: 1.6 billion

      Q5.
      Why must microorganisms be removed from water to make it safe to drink?

      An image in a quiz
      Microorganisms will drink the water.
      Correct answer: Microorganisms can make people ill.
      Microorganisms can become ill in water so they need protecting.

      Q6.
      Which of these is a step in the processes used to make water safe for drinking?

      freezing
      Correct answer: filtering
      dissolving
      melting

      To help you plan your 5 science lesson on: Providing safe drinking water (non-statutory Climate Change & Sustainability), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...