Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use information to predict the gestation periods of different animals.

      Key learning points

      1. Gestation is the period of time that an animal carries its offspring inside its body before giving birth.
      2. Patterns can be found in the gestation periods of different animals.
      3. Larger animals tend to have longer gestation periods (as they tend to produce larger offspring).
      4. Scientists can use patterns in their results to make predictions for further investigations.
      5. The gestation periods of different animals can be found out by observing them or by carrying out research.

      Keywords

      • Animal - An animal is a living thing which moves and eats other animals or plants.

      • Offspring - Living things create offspring when they reproduce.

      • Gestation period - A gestation period is the amount of time an animal carries its offspring inside its body before giving birth.

      • Prediction - A prediction is a statement saying what you think will happen.

      • Research - To research something is to find out about it or investigate it carefully.

      Common misconception

      Pupils may think that humans are not animals.

      Explain that humans are animals and are part of the mammal group. Make clear the characteristics we have that mean we fit into this group.

      Teacher tip

      Give children plenty of time to think and discuss ideas when they are making predictions about gestation periods. You could enhance their discussion by plotting the information they have on a scatter graph and using that to help make predictions.

      Equipment

      Access to the internet for research (optional)

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these animal types give birth to live young?

      Amphibians
      Insects
      Correct answer: Mammals
      Reptiles

      Q2.
      Which of these is not a mammal?

      Human
      Chimpanzee
      Dolphin
      Correct answer: Penguin

      Q3.
      What are an animal’s offspring?

      Correct answer: Their young (babies).
      Their food sources.
      Their habitats.
      Their body coverings.

      Q4.
      Which of these words means to find out more about something by using other sources of information?

      Estimate
      Correct answer: Research
      Question
      Measure

      Q5.
      When animals make more of the same type of animal, it is called .

      Correct Answer: Reproduction, reproduction, reproduce

      Q6.
      When scientists say what they think will happen in an investigation, it is called a .

      Correct Answer: prediction, predict, hypothesis

      6 Questions

      Q1.
      When an animal is growing inside its mother’s body, it is called a period.

      Correct Answer: gestation, gestate

      Q2.
      Which of these animals is likely to have the shortest gestation period?

      Correct answer: Gerbil
      Dog
      Horse
      Rhinoceros

      Q3.
      Which of these animals would not spend time gestating inside its mother’s body?

      Human
      Elephant
      Bat
      Correct answer: Frog

      Q4.
      Starting with the longest, order these animals according to the length of their gestation period.

      1 - Hippo
      2 - Pig
      3 - Guinea pig
      4 - Field mouse

      Q5.
      Look at the table. What would be a sensible prediction for the gestation period of a fox?

      An image in a quiz
      10 days
      Correct answer: 50 days
      200 days
      300 days

      Q6.
      Which of these ways can we use to find out about animal gestation periods?

      Correct answer: Carrying out research using secondary sources.
      Correct answer: Observing animals over time.
      Looking at photographs of offspring.
      Going bird watching in different seasons.

      To help you plan your 5 science lesson on: Animal gestation periods, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...