Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify and name insects and describe their common features.

      Key learning points

      1. An insect is a small animal that has six jointed legs, and typically one or two pairs of wings
      2. Insects have three parts to their segmented bodies (head, thorax, and abdomen) and a pair of antennae
      3. Insects are invertebrates (have no backbone) and have an external shell (exoskeleton)
      4. Common insects are ants, flies, butterflies, and beetles

      Keywords

      • Insect - An insect is an invertebrate animal that lays eggs and has antennae, six legs and a body divided into three segments.

      • Antennae - Antennae are a pair of long, sensory organs on the heads of insects.

      • Segmented - Something that is segmented is in segments or sections.

      • Invertebrate - An invertebrate is an animal that does not have a spine or backbone.

      • Exoskeleton - An exoskeleton is the hard outer layer that covers, supports, and protects the body of an invertebrate.

      Common misconception

      Pupils may think that all small creatures, or ‘minibeasts’, are insects.

      Explain that an animal is only an insect if it has the characteristics of insects. Use lots of examples and non-examples to make this clear.

      Teacher tip

      The insect hunt towards the end of the lesson will be a great opportunity to see if any children are hanging onto the misconception about all 'bugs' being insects. Try finding some non-examples yourself and challenging children to spot your mistake.

      Equipment

      Salt dough or plasticine, hand lenses, magnifiers, pooters

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Exploration of objects

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is not an animal?

      ant
      Correct answer: venus flytrap
      frog
      ladybird

      Q2.
      Starting with the chicken, put these animals in order according to the number of legs they have.

      1 - chicken
      2 - elephant
      3 - bee
      4 - spider

      Q3.
      What is a segment?

      Correct answer: A section
      A lump
      A group

      Q4.
      Which of these animals does not have a skeleton inside its body?

      Correct answer: butterfly
      snake
      human
      goldfish

      Q5.
      Animals that don’t have backbones are called .

      Correct Answer: invertebrates, invertebrate

      Q6.
      Which of these statements is true?

      All animals with wings are birds.
      All animals with four legs are mammals.
      All animals have backbones.
      Correct answer: All animals can be classified into groups.

      6 Questions

      Q1.
      How many legs do insects have?

      Correct Answer: 6, six

      Q2.
      Insects do not have backbones. This means they are classified as .

      Correct Answer: invertebrates, invertebrate

      Q3.
      Insect bodies have three parts; the head, thorax and the...

      Correct answer: abdomen
      spine
      torso
      gills

      Q4.
      What is the role of an exoskeleton?

      Keeping the insect warm.
      Allowing the insect to reproduce.
      Scaring away predators.
      Correct answer: Supporting and protecting the insect's body.

      Q5.
      What are the names of these common insects?

      An image in a quiz
      ladybird, caterpillar, cricket, moth
      wasp, earwig, dragonfly, flea
      Correct answer: beetle, ant, butterfly, fly
      bee, stick insect, hornet, grasshopper

      Q6.
      Which of these animals are insects?

      earthworm
      woodlouse
      Correct answer: wasp
      garden spider

      To help you plan your 5 science lesson on: Insects (non-statutory), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...