Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Mohs' scale of hardness (non-statutory)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can learn more about the hardness of rocks from the work of important scientists.

      Key learning points

      1. A geologist is a type of scientist that studies what the Earth is made of. They help us to understand more about rocks.
      2. Scientists from the past, today and in the future help us to learn more about the properties and uses of rocks.
      3. The results from a scientific investigation can be compared to other investigations that have already been carried out.

      Keywords

      • Rock - Rock is a solid material that occurs naturally in Earth.

      • Geologist - A geologist is someone who studies what the Earth is made of.

      • Hardness - Hardness is the quality of being difficult to bend, cut or break.

      • Mineral - A mineral occurs naturally and can be dug out of the ground.

      • Scale - A scale is a set of numbers or amounts, used to measure or compare the level of something.

      Common misconception

      Children may use a range of observational methods to assess hardness, e.g. “heaviness” of the object, and if it breaks on impact (test for brittleness), neither of which are a test for hardness.

      Be aware of using the correct vocabulary around testing for hardness. Explain that hardness is the ability to withstand pressure.

      Teacher tip

      Make sure you have access to a wide range of rocks with different hardness for this lesson, as the children need to be able to test them.

      Equipment

      See additional resources.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The physical properties of a material are things we can or measure.

      Correct Answer: observe, look at closely, look closely at, look at

      Q2.
      Which of these are physical properties of materials?

      Correct answer: How something feels.
      Correct answer: How something looks.
      How something is made.
      How much something costs.
      Correct answer: How much something weighs.

      Q3.
      Which of these are types of rock?

      wood
      Correct answer: slate
      Correct answer: granite
      rubber
      Correct answer: sandstone

      Q4.
      If you scratched a rock with a nail you would be testing for ...

      Correct Answer: hardness

      Q5.
      Which of these rocks do you think was used to make this statue?

      An image in a quiz
      sandstone
      Correct answer: marble
      limestone
      slate

      Q6.
      Which of these physical properties could you use to group types of rock?

      Correct answer: rough / not rough
      happy / not happy
      Correct answer: hard / not hard
      Correct answer: layers / no layers
      natural / not natural

      6 Questions

      Q1.
      A geologist is a type of scientist who studies what is made of.

      Correct Answer: the Earth, Earth

      Q2.
      Geologists from the past, today and in the future help us to learn more about the __________ of rocks.

      Correct answer: uses
      Correct answer: properties
      emotions

      Q3.
      Which scientist from the past helped us to learn about the physical properties of rocks through their investigations?

      Marie Curie
      Isaac Newton
      Correct answer: Friedrich Mohs
      Rosalind Franklin

      Q4.
      Friedrich Mohs created the Mohs' scale to measure and compare the of types of rock.

      Correct Answer: hardness

      Q5.
      It is useful to __________ results of an investigation with one that has already been carried out.

      Correct answer: compare
      ignore

      Q6.
      Match the rock types to their potential uses based on their properties using Mohs' scale of hardness.

      Correct Answer:chalk (hardness of 1),drawing with
      Correct Answer:slate (hardness of 5.5),covering roofs and floors
      Correct Answer:diamond (hardness of 10),cutting hard materials like glass

      To help you plan your 3 science lesson on: Mohs' scale of hardness (non-statutory), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...