Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Components in a simple circuit

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify and name basic components in a simple electrical circuit.

      Key learning points

      1. Electricity and circuits are just about everywhere and a part of most of our daily lives.
      2. The basic elements of an electrical circuit are called components.
      3. A simple electrical circuit has to have an electrical source, such as a battery.
      4. A simple electrical circuit has to have wires for the electricity to flow through.
      5. A simple electrical circuit has to have a device, such as a bulb, buzzer or motor, that requires electricity to work.

      Keywords

      • Electrical - An object that is electrical needs electricity to make it work.

      • Circuit - An electrical circuit is a closed loop or path that electricity can flow through to make a component work.

      • Component - A component is a part in a circuit.

      • Identify - To identify something is to be able to name it correctly.

      • Device - In a circuit, a device is a component that needs electricity for a particular purpose.

      Common misconception

      Some words have different meanings in day-to-day life compared to their meaning in science (cell, battery and circuit).

      Teachings slides will discuss confusion with words circuit, cell and battery.

      Teacher tip

      Give children time to explore components to help them become familiar with them.

      Equipment

      Although not essential, electrical components may be explored in this lesson to help familiarisation.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Televisions, mobile phones and washing machines are examples of electrical .

      Correct Answer: appliances, objects

      Q2.
      What type of electricity does an appliance use if it is plugged into a socket on the wall?

      batteries
      Correct answer: mains electricity

      Q3.
      Match the appliance to its source of electricity.

      Correct Answer:digital watch,battery
      Correct Answer:computer monitor,mains electricity

      Q4.
      Which of the following activities can be completed using electricity?

      Correct answer: lighting a room
      rolling out pastry
      Correct answer: playing a computer game
      playing football

      Q5.
      Select the most accurate ending for the following sentence. Appliances are devices or pieces of equipment designed …

      to wash clothes.
      Correct answer: to perform a specific task.
      to be used in a building.
      to be used in the kitchen.

      Q6.
      Which of the following do scientists and engineers consider when choosing materials for electrical appliances?

      the colour of the material
      the smell of the material
      Correct answer: the properties of the material

      6 Questions

      Q1.
      A simple electrical circuit has to have a source of , such as a battery.

      Correct Answer: electricity

      Q2.
      Electricity and circuits are just about everywhere. What are the basic elements of an electrical circuit called?

      mini–appliances
      controllers
      Correct answer: components

      Q3.
      In a circuit, what does the electricity flow through between the components?

      buzzers
      cells
      Correct answer: wires
      motors

      Q4.
      Which of the following electrical components is shown?

      An image in a quiz
      bulb
      Correct answer: buzzer
      motor
      battery

      Q5.
      Which of the following electrical components is shown?

      An image in a quiz
      Correct answer: bulb
      wire
      motor
      battery

      Q6.
      Which of the following electrical components is shown?

      An image in a quiz
      buzzer
      battery
      bulb
      Correct answer: motor

      To help you plan your 4 science lesson on: Components in a simple circuit, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...