Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Seed formation and seed dispersal

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how seeds are formed and dispersed.

      Key learning points

      1. Fertilisation occurs when pollen reaches the ovary of a flower.
      2. A seed is formed once a plant has been fertilised.
      3. Seed dispersal allows plants to spread out and avoid competing with one another for the same resources.
      4. Seeds can be scattered by wind, water, animals or explosion. This is called seed dispersal.

      Keywords

      • Pollination - Pollination is when pollen from an anther is transferred to the stigma of a flower.

      • Ovary - Seeds are formed inside the ovary of a flower.

      • Fertilisation - Fertilisation happens when pollen from an anther reaches the ovary in a flower.

      • Seed formation - Seed formation happens inside flowers after a plant has been fertilised.

      • Seed dispersal - Seed dispersal is the way seeds are spread out from their parent plant.

      Common misconception

      Pupils may confuse pollen and seeds or think that pollen that is dispersed by the wind can grow into a new plant if it lands on soil.

      Explain that pollen is different from seeds as pollen cannot grow into a new plant. It plays a part in fertilisation, which leads to seed formation, but is not a seed and cannot turn into seeds.

      Teacher tip

      Videos of seed pods bursting will help pupils understand this phenomenon. Squirting cucumbers and Himalayan balsam are good examples. Task B instructions are in the additional materials. This lesson contains a diagnostic question on slides 35-37 - see additional materials for further guidance.

      Equipment

      coloured counters

      Content guidance

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which part of the plant is a flower?

      An image in a quiz
      Correct answer: A
      B
      C
      D

      Q2.
      Which part of the plant is needed for reproduction (making more plants)?

      roots
      leaves
      stem
      Correct answer: flowers

      Q3.
      Match the part of the flower to the correct name.

      An image in a quiz
      Correct Answer:A,ovary

      ovary

      Correct Answer:B,petal

      petal

      Correct Answer:C,stigma

      stigma

      Correct Answer:D,anther

      anther

      Q4.
      What is pollen?

      Correct answer: a fine powder held on the anthers of a flower
      tiny seeds that are formed inside flowers
      a type of nutrient that plants absorb from the soil

      Q5.
      Pollination is when pollen from a male anther lands on the female of a plant.

      Correct Answer: stigma, stigmas

      Q6.
      How is pollen transferred from the anthers of a flower to a stigma for pollination?

      It can be transported through the stem.
      Correct answer: It can be moved by animals.
      Correct answer: It can be blown by the wind.
      It can be pushed by the leaves of a plant.

      6 Questions

      Q1.
      Put the steps of plant reproduction into the correct order.

      1 - A flower is pollinated by animals or the wind.
      2 - The flower is fertilised when pollen moves to the flower's ovary.
      3 - Seeds are formed inside the ovary.
      4 - Seeds are dispersed.

      Q2.
      What is fertilisation?

      when pollen lands on a sticky stigma
      when animals move pollen from one flower to another
      Correct answer: when pollen reaches the ovary of a flower

      Q3.
      When a plant has been fertilised, formation happens inside the ovary.

      Correct Answer: seed, seeds

      Q4.
      What is seed dispersal?

      Correct answer: when seeds are spread away from their parent plant
      when seeds are formed inside the ovary
      when seeds are transferred from one flower to another by insects

      Q5.
      Which of these is not a way that plants disperse their seeds?

      eaten or carried by animals
      Correct answer: sinking through the roots
      blown by the wind
      floating on water
      exploding from seed pods

      Q6.
      Why are plant seeds dispersed?

      so they will pollinate other flowers
      so they will be able to feed more animals
      Correct answer: so they won’t have to compete with each other for the things they need

      To help you plan your 3 science lesson on: Seed formation and seed dispersal, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...