Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Preparing and observing a microscope slide

      Lesson details

      Learning outcome

      I can prepare a microscope slide with a specimen of tissue, observe it using a microscope, and record my observations in a scientific line drawing.

      Key learning points

      1. The cells that make up tissue can be viewed using a light microscope.
      2. A sample of tissue can be prepared on a slide to view using a microscope.
      3. Adding a stain can make it easier to see some parts of cells.
      4. Changing the magnification and focus of a light microscope enables stained cell structures to be observed.
      5. Observations from a light microscope can be recorded in a scientific line drawing.

      Keywords

      • Tissue - A tissue is a group of similar cells with the same job working together.

      • Slide - To observe a specimen using a light microscope, we have to put a thin layer of it on a glass microscope slide.

      • Stain - A coloured liquid put onto a specimen so that the cells and their structures can be more easily seen with a light microscope.

      • Scientific line drawing - Observations from a light microscope can be recorded by making a labelled scientific line drawing.

      Common misconception

      Producing a line drawing with sketched broken lines, shading, no labelling and no magnification.

      Learning cycle 2 in this lesson explores how to produce a scientific line drawing to record observations from light microscopy.

      Teacher tip

      Pupils should be provided with the opportunity to produce their own line drawings to record observations from light microscopy, and perhaps to peer review them in a constructive way.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A is a piece of equipment that is used to see things that are very small.

      Correct Answer: microscope, light microscope

      Q2.
      Which parts of the microscope magnify an image?

      Correct answer: eyepiece lens
      light
      focusing wheel
      Correct answer: objective lens

      Q3.
      Which is not a part of a microscope?

      focusing wheel
      light/mirror
      Correct answer: telescope
      stage
      eyepiece lens

      Q4.
      Which action would you take to increase the magnification of this image (to make the individual cells appear larger)?

      An image in a quiz
      move the stage
      increase the brightness of the light
      turn the focusing wheel
      Correct answer: increase the value of the objective lens

      Q5.
      A student set up a microscope with 10x eyepiece and a 40x objective lenses. What is the total magnification?

      10x
      40x
      50x
      Correct answer: 400x
      0.25x

      Q6.
      A is a piece of curved glass that focuses and magnifies light.

      Correct Answer: lens

      6 Questions

      Q1.
      Which piece of apparatus is not used to prepare an onion tissue slide?

      mounted needle
      tweezers
      cover slip
      Correct answer: magnifying glass

      Q2.
      Match the apparatus to its job in preparing a microscope slide.

      Correct Answer:glass slide,put the specimen on
      Correct Answer:stain,to see the specimen more clearly
      Correct Answer:cover slip,to place over the specimen
      Correct Answer:tweezers,to hold the tissue and cover slip
      Correct Answer:mounted needle,to lower the cover slip slowly

      Q3.
      Starting with a glass slide, put these stages in the correct order for preparing a microscope slide.

      1 - Take a glass slide and place a tissue or cell specimen on it.
      2 - Add a drop of stain.
      3 - Place a cover slip over the top using tweezers.
      4 - Lower the cover slip with a mounted needle.
      5 - Blot off excess stain.

      Q4.
      The chemical that is placed on a specimen so that it can been seen easily is called a...

      Correct Answer: stain

      Q5.
      Which features should be altered in this scientific line drawing to improve it?

      An image in a quiz
      Correct answer: sketched lines
      using pencil
      cell shape
      Correct answer: shading

      Q6.
      Which of these descriptions is not a key feature of an accurate scientific line drawing?

      labelling
      continuous, smooth lines
      stippling
      Correct answer: shading
      magnification used

      To help you plan your 7 science lesson on: Preparing and observing a microscope slide, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...