Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use features to classify rocks into different groups and suggest properties of each type.

      Key learning points

      1. Sedimentary rocks contain distinct grains that are stuck together.
      2. Sedimentary rocks may contain fragments of shell or fossils, or larger pieces of grit or pebbles cemented together.
      3. Igneous rocks contain crystals that point in many directions; metamorphic rocks contain crystals that mostly line up.
      4. Rocks that contain interlocking grains or interlocking crystals are non-porous; rocks that don't are porous.
      5. The properties of rock influence their uses.

      Keywords

      • Sedimentary - A type of rock formed from the compression of sediments (rock fragments, minerals and remains of dead plants and animals).

      • Metamorphic - A type of rock that has changed due to heat and/or pressure (e.g. marble, slate).

      • Igneous - A type of rock formed from magma, either erupted from a volcano (e.g. pumice) or cooled below ground (e.g. granite).

      • Porous - A rock with spaces between the grains.

      • Non-porous - A rock with no spaces between the grains or one that contains interlocking crystals.

      Common misconception

      Pupils sometimes focus on one feature to classify rocks as one type or another.

      Stress that the rock classification system is gradual - show examples of various metamorphic rocks, highlighting similarities / differences.

      Teacher tip

      Use commonly used (and more easily categorised) rock samples to start, then introduce more difficult ones as the topic progresses.

      Equipment

      Sedimentary: limestone (sample with a fossil / shell), sandstone and conglomerate (sample with larger pebbles); metamorphic: marble, gneiss; igneous: granite, basalt and pumice; examination hand lens.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a mineral?

      A type of rock made of organic matter.
      Correct answer: A naturally occurring pure substance with a crystal structure.
      A synthetic compound used in construction.
      A rock fragment found in soil.

      Q2.
      Which of the following properties are not typically used to identify minerals?

      hardness
      colour
      Correct answer: smell
      density

      Q3.
      Which of the following materials is known for its hardness and is often used in jewellery?

      talc
      Correct answer: diamond
      limestone
      granite

      Q4.
      Which of the following physical properties describes how easily a material can be scratched?

      density
      Correct answer: hardness
      transparency
      malleability

      Q5.
      A is a solid mixture of minerals or organic matter.

      Correct Answer: rock

      Q6.
      The of a material describes its mass per unit volume.

      Correct Answer: density

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is a characteristic feature of sedimentary rocks?

      interlocking crystals
      Correct answer: grains stuck together
      non–porous
      formed from magma

      Q2.
      Which of the following distinguishes igneous rocks from other rock types?

      The presence of fossils.
      Correct answer: Composed of crystals that point in many directions.
      Composed of compressed sediments.
      Formed due to heat and pressure.

      Q3.
      Which of the following statements about metamorphic rocks is incorrect?

      They contain aligned crystals.
      Correct answer: They form from compressed sediments.
      They are non-porous.
      They form due to heat and/or pressure.

      Q4.
      The properties of igneous and metamorphic rocks make them suitable for a variety of purposes. Which of the following are not typical uses?

      building materials
      sculptures and monuments
      Correct answer: car parts
      Correct answer: food containers
      kitchen worksurfaces

      Q5.
      Which of the following types of rock is marble?

      sedimentary
      igneous
      Correct answer: metamorphic

      Q6.
      rocks have spaces between the grains or crystals, allowing water to pass through.

      Correct Answer: porous

      To help you plan your 8 science lesson on: Types of rocks, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...