Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the colour of an object in white light and in coloured light.

      Key learning points

      1. Colour is detected in the eye by the R, G and B ‘cone cells’ that each detect a range of colours of light.
      2. The colour of an object in white or coloured light depends on the amounts of R, G and B light it is reflecting.
      3. White objects reflect all colours of light so look the same colour as the incident light (whether white or coloured).
      4. The colours of light that an object does not reflect are absorbed. Black objects absorb all colours of light.
      5. In red/green/blue light, an object will appear red/green/blue if it reflects that colour, and black if it does not.

      Keywords

      • Reflect - to hit a surface and ‘bounce’ off

      • Incident - a word used to describe the incoming light that hits a surface

      • Scatter - to reflect light in many directions at once

      • Cone cell - the cells at the back of the eye that detect colour

      • Absorb - a material that absorbs light / gains energy from light travelling through it, decreasing the amount of light

      Common misconception

      Colour is the sum of the colour of the object and the colour of light falling on it.

      Use coloured lights to show that red coloured objects reflect red light, but not blue or green.

      Teacher tip

      Projecting a slide of pure red, green or blue onto a screen enables objects’ colours to be seen when they are lit up by each primary colour in turn (e.g. for the demonstration in Task B). This is particularly convincing if you have a very good blackout in your room.

      Equipment

      For task B: a colour printed 'flag of Guyana', a source of green light e.g. a projector connected to a laptop to project a slide of green light

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following words means ‘reflect light in many directions at once’?

      absorb
      deflect
      Correct answer: scatter
      shine
      transmit

      Q2.
      A person sees a book. Which of the following statements explains how they see the book?

      Light travels from the person’s eyes to the book.
      Correct answer: Light hits the book and then travels to the person’s eyes.
      The book produces light which travels to the person’s eyes.
      Light travels from the person’s eyes to the book and back again.

      Q3.
      Which of the following colours is seen when blue and red light of equal brightness enter the eye of a person who has full colour vision?

      cyan
      Correct answer: magenta
      purple
      violet
      yellow

      Q4.
      Which of the following colours is seen when red and green light of equal brightness enter the eye of a person who has full colour vision?

      brown
      cyan
      magenta
      violet
      Correct answer: yellow

      Q5.
      Which of the following are names of types of cells in the retina of the eye?

      Correct answer: cone
      cylinder
      pyramid
      Correct answer: rod
      stick

      Q6.
      Which of the following are colours that can only be seen when light of more than one colour enters the eye?

      Correct answer: brown
      cyan
      Correct answer: magenta
      red
      yellow

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following statements explains why a black object looks black?

      it makes all colours of light
      Correct answer: it absorbs all colours of light
      it reflects all colours of light
      it reflects most colours of light
      it reflects black light

      Q2.
      Which of the following statements explains why a white piece of paper looks white when white light shines on it?

      it absorbs all colours of light
      it absorbs most colours of light
      it makes all colours of light
      Correct answer: it reflects all colours of light

      Q3.
      Using the RGB model of white light, we can represent white light using only red, green and blue rays. What does each colour of ray represent?

      white light
      a single colour of light
      the whole of the visible colour spectrum
      all of the colours that the human eye can see
      Correct answer: the range of colours that trigger one type of cone cell

      Q4.
      Why does a white piece of paper look cyan when cyan light shines on it?

      it absorbs the green and blue light and reflects the red light
      it absorbs the green and blue light, and there is no red light
      it reflects the green and blue light and absorbs the red light
      Correct answer: it reflects the green and blue light, and there is no red light

      Q5.
      Inside a room with no windows, the only light shining is a green light. Which of the following objects in the room look green?

      a blue book
      Correct answer: a green plant
      a magenta pen
      Correct answer: a white wall
      Correct answer: a yellow flower

      Q6.
      Inside a room with no windows, there is a lamp shining. The light from the lamp looks magenta. Match each object in the room with the colour it appears to be.

      Correct Answer:a cyan book,blue
      Correct Answer:a green plant,black
      Correct Answer:a magenta ruler,magenta
      Correct Answer:a red pen,red

      To help you plan your 8 science lesson on: Reflecting colour, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...