Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Materials and composites: including metals, ceramics and polymers

      Lesson details

      Learning outcome

      I can classify materials as metals, ceramics, or polymers, and describe and predict the properties of some composite materials.

      Key learning points

      1. Metals are good thermal and electrical conductors, they are strong, shiny, malleable and ductile.
      2. Ceramics are made from soft substances, becoming hard and brittle when heated.
      3. Plastics are made from polymers and there are many types of plastics with very different properties.
      4. An alloy is a mixture of elements including at least one metal.
      5. Composites combine materials to create a new material with improved properties.

      Keywords

      • Metal - A material that is shiny, hard and a good thermal and electrical conductor.

      • Ceramic - A material which is hard and brittle.

      • Polymer - Long chained molecules formed by joining together monomers.

      • Alloy - A mixture of two or more elements where at least one element is a metal.

      • Composite - A material made from two or more different types of materials. When combined they create a new material with improved properties.

      Common misconception

      The word material can be challenging, it has a different meaning in everyday life. Understanding that an alloy is a mixture and not a compound is hard because the elements are difficult to separate.

      Provide lots of different examples of materials and use the word correctly within the scientific contexts. An alloy is the exception to the rule and is separated by thermal or chemical processes.

      Teacher tip

      Ask the pupils to test the properties of different types of materials to see if they are hard or soft, brittle or flexible, malleable and ductile, electrical or thermal conductors or insulators.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Everything around us is made of . These are the substances that objects are made from. They can be natural (e.g. wood and stone) or human–made (e.g. plastic and steel).

      Correct Answer: materials, material

      Q2.
      What do you call the features of a material that can be observed or measured?

      abilities
      behaviours
      characteristics
      conditions
      Correct answer: properties

      Q3.
      Match the following key words to their definition.

      Correct Answer:application,a way in which something can be used for a particular purpose

      a way in which something can be used for a particular purpose

      Correct Answer:classification,the process of sorting objects into groups

      the process of sorting objects into groups

      Correct Answer:prediction,a testable statement about a possible outcome of an experiment

      a testable statement about a possible outcome of an experiment

      Q4.
      Which of the following materials can be transparent?

      card
      Correct answer: glass
      Correct answer: plastic
      wood

      Q5.
      Match the following key words or phrases to their definition.

      Correct Answer:brittle,the ability to break or shatter easily when a force is applied

      the ability to break or shatter easily when a force is applied

      Correct Answer:electrical conductor,a substance that allows a flow of charge (electrical current)

      a substance that allows a flow of charge (electrical current)

      Correct Answer:malleable,the ability to be formed into a shape

      the ability to be formed into a shape

      Correct Answer:thermal conductor,a substance that transfers energy by conduction

      a substance that transfers energy by conduction

      Correct Answer:transparent,the ability to let light pass through so you can see clearly through

      the ability to let light pass through so you can see clearly through

      Q6.
      Scientific methods include observation, measurement, and manipulations (e.g. heating) to determine material properties. All these actions can be part of a scientific ...

      Correct answer: investigation.
      theory.
      model.
      equation.

      6 Questions

      Q1.
      Clay and sand both consist of silicates with different particle sizes. Ceramics made from clay are opaque, while glass made from sand is typically transparent. How do these different properties occur?

      Correct answer: atoms in glass are arranged differently to those in clay ceramics
      ceramics and glass are made at very different temperatures
      ceramics are made from soft clay; glass is made from hard sand
      clay particles are larger than sand particles

      Q2.
      If you couldn't see them, how would you distinguish between a metal, a ceramic, and a plastic vase of the same shape and size?

      Correct answer: By feeling their texture.
      By tasting their surface.
      Correct answer: By noting the sound they make when tapped.
      Correct answer: By measuring how quickly they heat up.
      By smelling them.

      Q3.
      Polymers are monomers joined together into long chains, sometimes with chemical connections between the chains. Poly(ester) and poly(propene) are polymers and specific examples of .

      Correct Answer: plastics, plastic, condensation polymers, a condensation polymer

      Q4.
      Match the following key words to their definition.

      Correct Answer:alloy,a mixture of two or more elements; at least one element is a metal

      a mixture of two or more elements; at least one element is a metal

      Correct Answer:ceramic, a hard, brittle, heat-resistant material, often containing silica

      a hard, brittle, heat-resistant material, often containing silica

      Correct Answer:composite,made from at least two types of materials with improved properties

      made from at least two types of materials with improved properties

      Correct Answer:metal,a shiny, hard material that is a good thermal and electrical conductor

      a shiny, hard material that is a good thermal and electrical conductor

      Correct Answer:polymer,long chained molecules formed by joining together monomers

      long chained molecules formed by joining together monomers

      Q5.
      Alloys and composites both have new properties compared to their components and can't be separated by simple methods. Steel is an example of an , as it is a mixture of iron and other elements.

      Correct Answer: alloy, an alloy

      Q6.
      A practical method for scientists to determine the physical properties of materials is by conducting tests. How can you distinguish between plain and reinforced concrete if the pieces look similar?

      By stretching the concrete to see if it stretches significantly.
      Correct answer: By applying pressure to see if the concrete squashes or deforms easily.
      By checking if the concrete cracks under stress.
      By observing if the concrete has a uniform texture.

      To help you plan your 9 science lesson on: Materials and composites: including metals, ceramics and polymers, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...