Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Gestation and birth in humans

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the growth of a foetus and the process of giving birth.

      Key learning points

      1. A zygote divides to become an embryo, which then develops into a foetus made of different cells and tissues.
      2. The human gestation period is about 40 weeks.
      3. The foetus grows in an amniotic sac which is filled with amniotic fluid for protection.
      4. The mother provides all the nutrients that the growing foetus needs and gets rid of waste products through the placenta.
      5. During birth, the cervix opens and the uterus wall contracts to push the baby out through the vagina.

      Keywords

      • Foetus - The foetus is the stage of human development between an embryo (at around 8 weeks) up to when the baby is born.

      • Umbilical cord - The umbilical cord joins the placenta to the foetus. It carries the nutrients and oxygen needed from the mother.

      • Contractions - Waves of muscle contractions in the uterus wall during childbirth push the baby down through the vagina.

      • Placenta - The placenta is an organ that is attached to the uterus wall; it provides the foetus with oxygen and nutrients from the mother's blood.

      • Amniotic sac - The amniotic sac surrounds the foetus and contains fluid which protects it.

      Common misconception

      Mixing up the terms zygote, embryo and foetus. Thinking that the mother's blood mixes with the foetus' blood in the placenta.

      The lesson explores how the zygote divides, grows and develops in stages including embryo and foetus until the baby is ready to be born. The foetal and mother's blood vessels are close to each other in the placenta but the blood doesn't mix.

      Teacher tip

      For the final task pupils might like to do a comic strip, or a stop-motion video using plasticine or white board drawings.

      Content guidance

      Depiction or discussion of nudity

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Humans reproduce via which type of reproduction?

      Correct answer: sexual
      asexual

      Q2.
      What is the male sex cell (gamete) in humans called?

      zygote
      egg (ova)
      Correct answer: sperm
      embryo
      foetus

      Q3.
      Which of the statements about a zygote is incorrect?

      A zygote contains genetic information from both parents.
      A zygote contains all the genetic information needed to make offspring.
      A zygote is a fertilised egg cell.
      Correct answer: A zygote contains half the number of chromosomes needed to make offspring.
      A zygote will grow into an embryo.

      Q4.
      In human reproduction, fertilisation takes place in one of the two which are part of the female reproductive system.

      Correct Answer: oviducts, Fallopian tubes, fallopian tubes

      Q5.
      True or false? On average, human females release one egg per menstrual cycle.

      Correct answer: true
      false

      Q6.
      How many chromosomes does a human zygote have?

      Correct Answer: 46, 23 pairs

      6 Questions

      Q1.
      On average, how long is the human gestation period?

      30 weeks
      50 weeks
      Correct answer: 40 weeks
      20 weeks

      Q2.
      Put the stages of human development into the correct order, from fertilisation to birth.

      1 - zygote
      2 - embryo
      3 - foetus
      4 - baby

      Q3.
      True or false? The amniotic sac contains amniotic fluid.

      Correct answer: true
      false

      Q4.
      Which statements about the role of the placenta are incorrect?

      Correct answer: The placenta transfers blood between the mother and foetus.
      The placenta provides oxygen for the foetus.
      The placenta removes carbon dioxide from the foetus.
      Correct answer: The placenta provides blood for the foetus.
      The placenta provides nutrients for the foetus.

      Q5.
      Which of the following does the amniotic sac and fluid provide to the growing foetus?

      Correct answer: protection against bumps
      oxygen
      Correct answer: temperature regulation
      carbon dioxide removal
      water

      Q6.
      Put the stages of human birth into the correct order.

      1 - Hormones are released to start the process.
      2 - Muscles in the wall of the uterus contract.
      3 - The cervix dilates (opens) until it is around 10 cm wide.
      4 - The baby is forced down through the vagina.

      To help you plan your 8 science lesson on: Gestation and birth in humans, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...