Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the function of the male and female reproductive structures in a flowering plant.

      Key learning points

      1. Flowering plants reproduce sexually.
      2. Plant reproduction is important as plants are producers and provide food for all animals on Earth.
      3. Flowers contain male and female sex organs and gametes.
      4. Egg cells (ova) are female gametes.
      5. Pollen grains carry male gametes.

      Keywords

      • Sexual reproduction - Sexual reproduction is the process of making offspring where half the DNA is passed on from each parent.

      • Ova - The female gametes of a plant are called the ova.

      • Pollen - The male gametes of a plant are carried in grains of pollen.

      • Anther - The anther is a male organ of a flower which makes pollen.

      • Stigma - The stigma is a female organ of a flower upon which pollen is deposited.

      Common misconception

      Plants do not reproduce sexually. Flowers are only produced to look attractive.

      Show examples of the reproductive organs; discuss pollen and ova and relate them to gametes in humans.

      Teacher tip

      Carry out flower dissections with different types of flower to identify the main organs.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Fertilisation is the fusion of two gametes.

      Correct answer: True
      False

      Q2.
      True or false? Gametes contain all the genetic information needed to produce offspring.

      True
      Correct answer: False

      Q3.
      Where in a plant cell is the DNA located?

      An image in a quiz
      cytoplasm
      cell membrane
      vacuole
      Correct answer: nucleus
      chloroplast

      Q4.
      Which of the following are producers?

      Correct answer: algae
      Correct answer: apple tree
      bacteria
      fungi
      Correct answer: bean plant

      Q5.
      What is the producer in this food chain?

      An image in a quiz
      Correct answer: cabbage
      greenfly
      ladybird

      Q6.
      Which organ system is a flower?

      growing
      Correct answer: reproductive
      respiratory
      nutritional
      feeding

      6 Questions

      Q1.
      Why is plant reproduction important?

      to carry out life processes
      to produce flowers
      Correct answer: to produce food

      Q2.
      True or false? Flowering plants reproduce asexually.

      True
      Correct answer: False

      Q3.
      Match the male and female reproductive organs to their description.

      Correct Answer:female,contains ovary and ovules which produce ova as well as the stigma
      Correct Answer:male,the stamen is made up of the anther and the filament

      Q4.
      What is a female gamete called?

      ovule
      Correct answer: ova
      ovary

      Q5.
      Where is pollen made?

      filament
      style
      Correct answer: anther
      stigma
      stem

      Q6.
      Match the part to its description.

      Correct Answer:pollen,male gamete
      Correct Answer:stigma,female organ of the plant which collects pollen grains
      Correct Answer:anther,produces pollen
      Correct Answer:stamen,male organ made up of the anther and the filament
      Correct Answer:ovule,part of female organ of a plant that produces ova
      Correct Answer:ova,female gamete

      To help you plan your 9 science lesson on: Flower structure, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...