Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Pollination and fertilisation

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the processes of pollination and fertilisation in flowering plants.

      Key learning points

      1. Pollination is the transfer of pollen from the male anther to the female stigma.
      2. There are two types of pollination; self-pollination and cross-pollination. The latter increases variation in a species.
      3. Pollen grains can be transferred by the wind, water or by insects.
      4. Fertilisation is the fusion of the nuclei from the male and the female gametes.
      5. A zygote grows into an embryo and then a new plant.

      Keywords

      • Pollination - Pollination is the process of transferring pollen from an anther to a stigma of a flower.

      • Ovary - The ovary is a female organ of the flower where ovules produce ova.

      • Style - The style holds the stigma and connects it to the ovary.

      • Stamen - The stamen is the male part of the flower, made up of an anther held up by a filament.

      • Fertilisation - The fusion of a male gamete (from pollen) and a female gamete (an ovum) is called fertilisation.

      Common misconception

      Pollen are seeds, or that seeds are not made by sexual reproduction.

      Clearly show the difference between pollen as a gamete and the seeds as the offspring that grows into a new plant.

      Teacher tip

      Pupils could model the process of pollination and fertilisation or do a stop-motion, e.g. with plasticine.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Plants can reproduce sexually.

      Correct answer: True
      False

      Q2.
      What is the female gamete in a plant?

      pollen
      Correct answer: ova
      ovary
      anther

      Q3.
      Flowers are the organs of a plant.

      Correct Answer: reproductive, reproduction, sexual reproductive

      Q4.
      Which best describes fertilisation?

      pollen being transferred by the wind to a different plant or flower
      offsping having two parents
      Correct answer: the fusion of two nuclei
      the pollen being transferred to the stigma

      Q5.
      True or false? Gametes contain all the genetic information needed to produce offspring.

      True
      Correct answer: False

      Q6.
      Match the word to its description.

      An image in a quiz
      Correct Answer:ovary,where ovules produce ova

      where ovules produce ova

      Correct Answer:style,connects the stigma to the ovary

      connects the stigma to the ovary

      Correct Answer:stamen,made up of an anther and filament

      made up of an anther and filament

      Correct Answer:stigma,where pollen is deposited

      where pollen is deposited

      Correct Answer:anther,makes pollen

      makes pollen

      6 Questions

      Q1.
      Pollination is the transfer of from the male anther to the female stigma.

      Correct Answer: pollen

      Q2.
      Which of the following are pollinating insects?

      Correct answer: wasps
      maggots
      Correct answer: beetles
      Correct answer: bees
      worms

      Q3.
      Which type of pollination increases variation?

      self-pollination
      Correct answer: cross-pollination

      Q4.
      Where does plant fertilisation take place?

      Correct Answer: ovary

      Q5.
      Put the stages of plant reproduction in the correct order.

      1 - Pollen lands or is deposited on the stigma.
      2 - A pollen tube forms.
      3 - The male gametes move down the style to the ovary.
      4 - The nuclei of a male gamete and a female gamete fuse in the ovary.

      Q6.
      Put these stages of development in the right order.

      1 - zygote
      2 - embryo
      3 - seed
      4 - seedling
      5 - plant

      To help you plan your 9 science lesson on: Pollination and fertilisation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...