Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe our solar system, including ideas about the locations, movements, sizes and distances of the different objects within our solar system.

      Key learning points

      1. A star is an extremely large sphere of hot gas that gives out light.
      2. A planet is a very large sphere of rock or gas that orbits a star.
      3. Our solar system includes the Sun (a star) and all the objects that orbit the Sun.
      4. Orbiting the Sun are: 8 planets (many of which have moons), dwarf planets and smaller objects such as asteroids.
      5. Distances between objects in our solar system are very, very large compared to the sizes of the objects.

      Keywords

      • Star - A star is an extremely large sphere of hot gas that emits light.

      • Planet - A planet is a very large sphere of rock or gas that orbits a star.

      • Dwarf planet - A dwarf planet is a large, round object that orbits a star but is not big enough to clear its orbital path of other debris.

      • Asteroid - An asteroid is a small, rocky object that orbits the Sun.

      • Solar system - Our solar system includes the Sun and all the objects in orbit around the Sun.

      Common misconception

      Stars and the planets in our solar system are intermingled, with stars between the planets.

      Make it clear with diagrams, scaled examples and/or videos (freely available online) that 'zoom out' from Earth, that the second nearest star to Earth is 10 000 times further away from the Sun than Neptune, the most distant planet.

      Teacher tip

      There are numerous high-quality videos online that really help pupils develop a sense of the scale of our solar system. Some show a 'zooming out' sequence from Earth, others show the construction of a complete scale model. There are excellent online solar system simulations freely available too.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these objects in the solar system is a planet?

      Callisto
      Europa
      Ganymede
      Io
      Correct answer: Jupiter

      Q2.
      Put these planets in order of increasing distance from the Sun, starting with the closest one.

      1 - Mercury
      2 - Venus
      3 - Earth
      4 - Mars
      5 - Jupiter

      Q3.
      Put these planets in order of increasing size, starting with the smallest.

      1 - Mercury
      2 - Earth
      3 - Jupiter

      Q4.
      Which of these statements is correct about Earth?

      Correct answer: Earth is a spherical, rocky planet.
      Earth is a flat, gaseous planet.
      Earth is a spherical, gaseous planet.
      Earth is a flat, rocky planet.

      Q5.
      Which of these objects are not found in our solar system?

      asteroids
      Correct answer: black holes
      moons
      planets

      Q6.
      Which of these planets does not have any moons?

      Earth
      Jupiter
      Correct answer: Mercury
      Saturn

      6 Questions

      Q1.
      Which of these statements about planets is incorrect?

      Planets orbit a star.
      Planets are spherical.
      Correct answer: Planets give out their own light.
      Planets are usually much smaller than stars.

      Q2.
      Which of these objects is not found in our solar system?

      asteroids
      dwarf planets
      moons
      Correct answer: nebulae
      planets

      Q3.
      Which of the planets listed is small and rocky?

      Correct answer: Mars
      Jupiter
      Saturn
      Uranus
      Neptune

      Q4.
      Between which two planets is the asteroid belt found?

      Mercury and Venus
      Earth and Mars
      Correct answer: Mars and Jupiter
      Saturn and Uranus

      Q5.
      If a scale model was made of our solar system, and the Sun was represented by a tennis ball, what size would the planets be?

      Correct answer: smaller than an apple pip
      about the same size as a golf ball
      larger than a grapefruit
      larger than a football

      Q6.
      Which of these planets is an outer gas planet?

      Mars
      Earth
      Correct answer: Saturn
      Venus

      To help you plan your 7 science lesson on: Our solar system, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...