Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Dissolving: scientific methods

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify features of a good method and use them to improve a method that will investigate dissolving.

      Key learning points

      1. A method provides step-by-step instructions for how to carry out an investigation.
      2. Methods should include how equipment is used and specific amounts of substances used.
      3. Methods should be written so that they are both repeatable and reproducible.
      4. Methods are written concisely, using clear language and command words.

      Keywords

      • Method - A method describes how an experiment is carried out; a step-by-step procedure.

      • Command word - Command words are words or phrases that indicate what you are expected to do. They are usually imperative verbs.

      • Repeatable - When the same person uses the same method and obtains the same / similar results when repeating the experiment.

      • Reproducible - When a different person uses the same/similar method as another and obtains the same / similar results as that other person.

      Common misconception

      Sometimes pupils like to write methods in paragraph form, which can be difficult to follow.

      Suggest pupils draw labelled diagrams of key steps, write a sentence to describe each diagram, then go back to number them in order.

      Teacher tip

      Class cooperation! One pupil leaves room; remainder are given a set of shapes in a formation. Class works together providing verbal instructions - one at a time - to pupil who hasn't seen the image to recreate it. Pupils cannot use gestures.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the first step in a scientific investigation?

      Conducting an experiment.
      Making a hypothesis.
      Correct answer: Asking a question.
      Recording data.

      Q2.
      Match the scientific process to its description:

      Correct Answer:Asking questions,Involves curiosity and enquiry
      Correct Answer:Performing tests,Involves hands-on activities to investigate
      Correct Answer:Gathering data,Involves collecting information and results

      Q3.
      Which of these is essential for a fair test in a scientific experiment?

      Changing all variables
      Keeping all variables constant
      Correct answer: Changing only one variable
      No need for variables

      Q4.
      Match each piece of apparatus to its use.

      Correct Answer:Stopwatch,Measuring time
      Correct Answer:Thermometer,Measuring temperature
      Correct Answer:Ruler,Measuring length
      Correct Answer:Balance,Measuring mass
      Correct Answer:Measuring cylinder,Measuring volume

      Q5.
      In a scientific investigation, a hypothesis is a guess that doesn't need to be based on previous knowledge.

      true
      Correct answer: false

      Q6.
      The process of categorising objects or events based on common traits is called...

      Correct Answer: classifying, classification

      6 Questions

      Q1.
      Match the command word to its meaning in a scientific method:

      Correct Answer:Observe,To look at and study something carefully.
      Correct Answer:Measure,To determine the size, quantity, or amount of something.
      Correct Answer:Record,To write down or take note of data or observations.

      Q2.
      The term for when the similar results are obtained by different people using the same method is...

      Correct Answer: reproducible

      Q3.
      Why is it important to use command words in a scientific method?

      To make the method longer.
      Correct answer: To provide clear instructions.
      To make it more scientific.
      To use more technical language.

      Q4.
      A describes how an experiment is carried out; a step-by-step procedure.

      Correct Answer: method

      Q5.
      When gathering results from an experiment, it’s important to be confident they are as good as can be. This can be achieved by:

      Correct answer: choosing appropriate equipment and using it correctly
      Correct answer: ensuring the method is clear and easy to follow
      Correct answer: ensuring the method will allow for repeatable and reproducible results
      ensuring the largest amount of each substance is used
      changing the method slightly each time to get better results

      Q6.
      After completing an investigation you've collected multiple results. When calculating your average result any inconsistent results can be ignored, such as the result "47.3" in this table.

      An image in a quiz
      Correct answer: true
      false

      To help you plan your 7 science lesson on: Dissolving: scientific methods, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...