Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Characteristics of chemical reactions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe some of the changes that indicate a chemical reaction is taking place.

      Key learning points

      1. Characteristics of chemical reactions include changes in colour, bubbling, or a change of temperature.
      2. Bubbles appear when a gas is produced in a chemical reaction.
      3. In a chemical reaction, atoms rearrange themselves to form new substances.
      4. Generally, chemical reactions are irreversible.

      Keywords

      • Chemical reaction - when atoms are rearranged to make new products and changes can be observed e.g. bubbles of gas forming.

      • Irreversible reaction - occurs in one direction only where the reactants are converted into the products.

      • Reactants - elements or compounds before a reaction takes place. Reactants are found on the left hand side of a chemical equation.

      • Products - elements or compounds that are formed after a reaction has taken place. Products are found on the right hand side of a chemical equation.

      Common misconception

      Pupils do not understand chemical reactions as changes, they considered them to be ‘events’. They focus on observable features e.g. colour change rather than formation of a new substance.

      Use questioning to encourage pupils to make links between their observations as evidence that a new substance is formed when substances undergo chemical reactions.

      Teacher tip

      If you can get carbon dioxide in the form of dry ice it is a fantastic demonstration to place a small piece in warm water. An image is included in the additional materials if dry ice is unavailable.

      Equipment

      See additional materials for equipment list

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      When a substance changes from a solid to a liquid, it is called .

      Correct Answer: melting

      Q2.
      Which of the following is an example of a chemical change?

      Ice melting
      Water boiling
      Correct answer: Iron rusting
      Sugar dissolving

      Q3.
      A change is one that does not produce new substances and can often be reversed.

      Correct Answer: physical

      Q4.
      Which of the following represents a physical change?

      Burning wood
      Baking a cake
      Correct answer: Dissolving sugar in water
      Digesting food

      Q5.
      What is the main difference between a physical change and a chemical change?

      Physical changes produce new substances, chemical changes do not.
      Correct answer: Chemical changes produce new substances, physical changes do not.
      Physical changes are irreversible, chemical changes are reversible.
      Chemical changes involve only a change in state.

      Q6.
      An is a substance made of one type of atom.

      Correct Answer: element

      6 Questions

      Q1.
      What is a chemical reaction?

      A process where atoms remain unchanged
      Correct answer: A process where atoms are rearranged to form new substances
      A physical change
      A temporary change

      Q2.
      Where are products found in a chemical equation?

      An image in a quiz
      On the left-hand side
      Correct answer: On the right-hand side

      Q3.
      What do bubbles indicate in a chemical reaction?

      A liquid is evaporating
      Correct answer: A gas is being produced
      A solid is dissolving
      A substance is melting

      Q4.
      Which observation(s) always indicate a chemical reaction has taken place?

      Correct answer: Precipitation
      Dissolving
      Bubbling
      Melting

      Q5.
      are the elements or compounds before a reaction takes place.

      Correct Answer: reactants

      Q6.
      Most chemical reactions can be classed as reactions, because the reaction occurs in one direction only (where the reactants are converted into the products).

      Correct Answer: irreversible

      To help you plan your 8 science lesson on: Characteristics of chemical reactions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...