Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can appreciate the Spanish tradition of the Christmas lottery.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [ca], [co], [cu] are hard sounds whilst [ce], [ci], [z] and [ch] are soft sounds.
      2. [a], [e], [o] are strong vowels whilst [i] and [u] are weak vowels.
      3. 'La lotería de Navidad' is an annual event taking place on 22nd December. It is a tradition for families to buy tickets.
      4. The big prize is called 'El Gordo' and is worth a lot of money.
      5. The verb 'tener' means 'to have, having'. To say 'I have' we use 'tengo'. To say 'she, he, it has', we use 'tiene'.

      Keywords

      • Tengo - verb 'I have', part of the verb ‘tener’ meaning ‘to have’

      • Tiene - verb 'she, he, it has', part of the verb ‘tener’ meaning ‘to have’

      Common misconception

      All vowels are pronounced separately.

      [a], [e], [o] are strong vowels and are pronounced separately whilst [i] and [u] are weak vowels and merge with [a], [e] and [o] to make a single syllable.

      Teacher tip

      Teachers may like to play a lottery with their class. Create 2 sets of tickets with 4 or 5 digit numbers. Pupils choose a ticket. Teacher then chooses from the second set and reads aloud the numbers. The winner is the pupil whose numbers match the teacher's ticket.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'date'?

      año
      casa
      cielo
      Correct answer: fecha
      centro

      Q2.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:aprender,to learn, learning
      Correct Answer:comer,to eat, eating
      Correct Answer:escuchar,to listen, listening
      Correct Answer:comprar,to buy, buying
      Correct Answer:escribir,to write, writing
      Correct Answer:estar,to be, being

      Q3.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:amarillo,yellow
      Correct Answer:blanco,white
      Correct Answer:azul,blue
      Correct Answer:rojo,red
      Correct Answer:verde,green
      Correct Answer:naranja,orange

      Q4.
      Order the months from earliest in the year to latest.

      1 - febrero
      2 - abril
      3 - mayo
      4 - junio
      5 - agosto
      6 - septiembre
      7 - diciembre

      Q5.
      'Tienes un billete especial.' Translate this sentence into English.

      Correct Answer: You have a special ticket, you've got a special ticket

      Q6.
      'The big draw interests me.' Translate this sentence into Spanish.

      Correct Answer: El sorteo grande me interesa

      5 Questions

      Q1.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:cantar,to sing, singing
      Correct Answer:hablar,to speak, speaking
      Correct Answer:tener,to have, having
      Correct Answer:dibujar,to draw, drawing
      Correct Answer:decir,to decide, deciding
      Correct Answer:clasificar,to classify, classifying, to sort, sorting

      Q2.
      Which word means 'prize'?

      billete
      Correct answer: premio
      número
      niño
      arból

      Q3.
      Which words have only strong vowels?

      Correct answer: poeta
      cielo
      Correct answer: casa
      Correct answer: zapato
      radio

      Q4.
      Order the numbers from smallest to biggest.

      1 - uno
      2 - tres
      3 - cinco
      4 - siete
      5 - nueve
      6 - diez
      7 - once

      Q5.
      'La lotería se transmite por __________.' Which answer best completes this sentence?

      las escuelas
      la familia
      Correct answer: la radio y la televisión
      los billetes
      los números especiales

      To help you plan your 5 Spanish lesson on: Christmas lottery, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...